Legyen a kezdőlapom! 2020.07.07. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Átalakult az ITDH
2007.01.07.
Az ITDHungary, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium háttérintézménye regionális alapokra helyezte irodahálózata működését.

Az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) háttérintézményeként kapcsolatokat teremt a belföldi vállalkozók, az állami és regionális közigazgatási intézmények és a külföldi partnerek között.
Az elmúlt évek során kiépült, az államigazgatáshoz és a piaci szereplőkhöz fűződő formális és informális kapcsolataival, a megszerzett gazdasági és piaci ismereteivel egyedülálló szolgáltatást nyújt.
Rétfalvi György vezérigazgató 2005. május 2. óta vezeti az ITDH-t. Az eltelt időszakban regionális alapokra helyezte az addig megyei alapon működő irodahálózatot, racionalizálta és piaci modell alapján átalakította a központi részlegeket. Az így kialakult üzletági szervezet számos újszerű, proaktív projektet, befektetés-ösztönzési módszert tudott vezetésével hatékonyan alkalmazni, valamint az ügynökség hagyományos kereskedelemfejlesztési tevékenységébe szelektív, nagyobb és kisebb vállalkozások számára egyaránt alkalmazható újféle megközelítést vezethetett be.
 
Hazánk elismerése
 
— Önt 2006-ban a WAIPA, (a befektetés-ösztönzési ügynökségek nemzetközi szervezete) elnökségi tagjává és egyben a Közép-Kelet Európai régió igazgatójává választották. Mit jelent ez a tisztség?
— A WAIPA elnökségi tagság mindenek előtt Magyarországnak szóló elismerés, kellett persze ehhez exponáltság, azaz az ITDH eredményei. Ez a kinevezés Magyarország elismerése a befektetés-ösztönzésben. Személy szerint nekem az elismerés mellett egyrészt jóval több munkát jelent majd, másrészt lehetőséget arra, hogy regionális igazgatóként megtaláljam a közös pontokat a helyenként konkurens helyenként együttműködő ügynökségekkel való kapcsolattartásban. Minden nemzetközi megbízás reflektorfényben létet is biztosít, a trendek elemzéséhez hivatalból is közelebb kerülök. A konferenciákon, előadásokon — hiszen az érdeklődők oda mennek —, kiváló lehetőség teremtődik kapcsolatok felvételére és szélesítésére.
— A kinevezését követő első évben bőven volt tennivalója, annál inkább, mivel nem mondhatni, hogy nyugalmi állapot jellemezte akkor a szervezetet…
— Valóban, meglehetősen turbulens viszonyok jellemezték a kht. szakmai megítélését. A kritika szerint nem elég professzionális és nem elég hatékony működés jellemezte az ITDH-t, a rendelkezésre álló összeg túl nagy részét élte fel működésre, belterjesség jellemezte, egyszóval az ügyfelek keveset profitáltak az ITDH-ra fordított pénzből. Hatékonyabb gazdálkodást kell folytatni, ez nyilvánvaló volt. Azóta radikális, de pozitív változások történtek. Ügyfél-orientáltabb lett a szervezet, költségstruktúrában és szervezetében is átalakítottuk. Minőségi cserék és a belső tartalékok feltárása révén a szervezetség, a hozzáállás, a szakmai professzionalizmus is jelentősen javult. Ennek következtében a szakmai közvélemény igen pozitívan tekint ránk, bár egy év rövid idő a működési kultúra-váltásban, különösen a külpiaci szervezetet illetően.
 
Két cég egyben
 
— A piaci igényekhez igazodva határoztunk szervezeti és létszámkeretünk módosításáról — avatott a részletekbe Rétfalvi György. — Az adminisztratív kiadások csökkentése érdekében racionalizáltuk a belföldi hálózatunkat. Kevesebben, de reményeink szerint még hatékonyabban dolgozunk. Ma gyakorlatilag két cég működik az ügynökségen belül. A társaság egyik része a magyarországi befektetések ösztönzését végzi, segíti a külföldi cégek letelepedését, bővülésüket. A másik cégünk főleg a magyar kis- és középvállalatok külpiacokra jutását támogatja, azaz külpiaci szempontból vett kereskedelmi- és üzletfejlesztéssel foglalkozik. Igyekszünk még jobban az egyedi vállalati igényekre koncentrálni. Az exportra törekvő, ezen a téren kezdő hazai cégeknek inkubátorprogramot indítottunk, a konkrét piaci viszonyokhoz igazodó üzleti tervet készítünk számukra. Kialakítottunk az export-előminősítő rendszert, amelynek keretében kiszűrjük a külföldi piacra jutásra legesélyesebb cégeket. Nekik fejlesztési, oktatási programjaink révén az eddiginél hatékonyabb segítséget adhatunk. Szakma-specifikus egyeztetéseken tájékozódunk arról, mit érdemes és mit tudunk tenni a magyar cégek érdekében.
Az ITDH mára a céges versenyszféra kultúrájának irányába mozdult el. Számokkal jelezve míg korábban a céges és állami jelleg aránya 20-80% volt, mára 60-40%-ra alakult a pozíciónk. Működésünkben továbbra is a cégszerűség felé törekszünk.
— A profit-orientált működés megoldás lenne?
— Ezt így nem mondanám. A befektetés-ösztönzés többnyire minden országban térítésmentes, mert a kiemelt ágazatoknak állami promóciós segítség kell. A kereskedelemfejlesztési tevékenység viszont szinte kivétel nélkül minden konszolidált OECD országban térítéses alapon zajlik. Az alapszolgáltatás ingyenes, a magasabb hozzáadott érték, a tanácsadás térítéses alapon történik, hozzájárulva az ügynökség finanszírozásához. Van, ahol az állam megpályáztatja a tevékenységet, állami megbízást ad, szerződéses alapon.
Évente átlagosan 350 befektetési projektet kezelünk, ebből nagyságrendileg hatvan-hetven valósul meg, profit-orientáltan körülbelül száz megkereséssel foglalkoznánk, s körülbelül 45 valósulna meg. Mi azonban nem tanácsadó ügynökség vagyunk, ami több országban kutat fel lehetőséget a megbízónak, a mi feladatunk, hogy a lehető legjobb színben tüntessük fel hazánkat a befektetők, a működőtőke idevonzása érdekében. Nekünk Magyarországot kell promotálni.
 
Több pénz jut
 
— Ha visszatekint tevékenységének első esztendejére, mi volt a legnehezebb, s mit tart kiemelkedő eredménynek?
— A legnehezebb az első 2-3 hónap volt, hogy a nehézségtömegből élhető, jól működő céget alakítsak ki. Az éves tervet el kellett készíteni, a szervezetet átalakítani. Egy hónap alatt azonban megszületett a támogatási szerződésünk és a jóváhagyott költségvetésünk. Amit a legpozitívabbnak mondanék, az az átszervezés gyorsasága úgy, hogy tulajdonképpen a kísérleti nyúl szerepét játszottuk, de nem lehetett kétesélyes a kimenetele. Úgy sikerült át- és újjászervezni az ITDH-t, hogy akár példaként is állítható az államigazgatás elé. Erről az alapról indulva most már a további szakmai fejlődésen és bővítésen gondolkodunk. Az üzleti szférában is rendszeresen meg kell újítani, vagy átszervezni a cégeket a talpon maradás, illetve a versenyképesség megtartása, vagy további növelése miatt. Nincs ez másként a mi esetünkben sem.
— Nem csak az ITDH szervezete alakult át, de változott a magyar vállalkozások külföldi kiállításon való részvételének támogatása is. Kevesebb az úgynevezett első kategóriás kiállítás, ahol kollektív megjelenésre van lehetőség, talán több a régi második kategóriások száma.      
— E területen is tükröződnek a piaci- és cégigények Ahol a nagy generális kiállítások iránti magyar érdeklődés és a kollektív megjelenés igénye, ott így történik. Elsősorban Romániában és Szerbia-Montenegróban van erre példa. De ahogy Nyugat-Európában és másutt is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szakkiállítások a általános jellegűekkel szemben, úgy a magyar cégek is egyre inkább szakma specifikusan gondolkoznak. Egy cég azért megy ki, sok pénzt áldozva egy külföldi vására, hogy bemutatkozzon és üzleti kapcsolatokat építsen, ez pedig a szakma specifikus kiállítások irányába viszi el a megjelenéseket, hiszen ott jobban, célzottabban lehet kapcsolatokat építeni, s nemcsak a konkurenciával de leendő partnerekkel is találkozni. Mi alkalmazkodunk az igényeknek, ha valahová nagyobb számban kívánnak menni a magyar vállalatok, van lehetőség a támogatott megjelenésre. A 2005. évihez képest 2006-ban 15 százalékkal több, 460 millió forintból tudtuk támogatni a kereskedelemfejlesztés különféle eszközeit. Ehhez hozzátenném még, hogy soha ennyi rendezvényt, bemutatót, szakmai fórumot nem szerveztünk, mint ahányat idén tervezünk. Mindezt úgy, hogy a tavalyihoz hasonlóan, idén is négymilliárd forintból gazdálkodunk. Az átszervezésnek köszönhetően azonban idén több pénz jut konkrét kereskedelemfejlesztési és befektetés-ösztönzési szolgáltatásokra, mint korábban.
 
A WAIPA
 
A befektetésösztönzési ügynökségek nemzetközi szervezete, a WAIPA (The World Association of Investment Promotion Agencies) elnökségi taggá és egyben a Közép-Kelet Európai régió igazgatójává választotta Rétfalvi Györgyöt, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. vezérigazgatóját. Rétfalvi György megbízatása 2 évre szól, így 2006. márciusától 2008. márciusáig látja el a két poszttal járó feladatokat.
A WAIPA-t 1995-ben, Genfben alapították. A nemzeti befektetésösztönzési ügynökségeket –összesen 186 ügynökséget, 147 országból – tömörítő szervezet célja fejleszteni az együttműködést a nemzeti ügynökségek között regionális és globális szinten egyaránt, javítani az információáramlást a tagok között, segíteni a külföldi működőtőke (FDI) áramlást, ösztönözni az országok és régiók tapasztalatcseréjét valamint konkrét technikai segítséget, képzési lehetőséget nyújtani. A befektetési ügynökségek természetes partnerei egymásnak, hiszen a tőkekihelyezések tekintetében is eljáró szervezetek, mindkét oldalról támogatják a működőtőke globális áramlását.
 
Névjegy
2005. május 2-ától Rétfalvi György az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. vezérigazgatója. Rétfalvi György a Partners J. Walter Thompson reklámügynökségtől érkezett az ITDH élére. Korábban Magyarországon és külföldön szerzett vezetői, értékesítési és marketingtapasztalatokat: 1991 és 1999 között a Unilevernél dolgozott különböző beosztásokban, majd 1999 és 2003 között a Zwack Unicum Rt. vezérigazgatójaként tevékenykedett

Kapcsolódó cikkek:
Együttműködés
Újabb beszállító
Beszállítói program

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje