Legyen a kezdőlapom! 2020.07.13. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Az exportőrök bankja
2007.01.09.
A Magyar Export-Import Bank Zrt. a magyar vállalatok exportügyleteinek elősegítésére finanszírozási, garancia és kockázat-megosztási termékeket ajánl.

Az állami tulajdonban lévő, a Magyar Fejlesztési Bank zRt. Cégcsoport tagjaként tevékenykedő szakosított pénzintézet alaptőkéje 10,1 milliárd forint. Hitelfelvételei mögött készfizető kezesként a magyar állam költségvetése áll.
Az Eximbank küldetése, hogy javítsa a magyar áru- és szolgáltatásexport versenyképességét, és érzékelhetően hozzájáruljon az exportorientált gazdaságpolitika megvalósításához, melynek során a bank figyelembe veszi a Magyarország OECD és Európai Uniós tagságából eredő kötelezettségeket. Az Eximbank egyrészt a magyar hitelintézeteknek nyújtott szolgáltatásai révén, másrészt a magyar exportőrök illetve külföldi vevőik számára közvetlenül nyújtott konstrukciókkal segíti az export megvalósulását.
 
— Számos olyan cég van, amelyik az Eximbank szolgáltatásait veszi igénybe, például akkor, ha Oroszországba exportál, vagy ott kezd beruházást. Említene néhány jellemző esetet?
— Igen nagy volumenű, jelenleg összesen 150 millió euró értékű ügyletek vannak folyamatban — felelte dr. Bodnár Zoltán,az Eximbank vezérigazgatója —, s további 140 millió eurós ügyletek előkészítése zajlik. A folyamatban lévők közül 64 millió euró az irodaház- és lakásépítési, 58 millió euró az egészségügyi projektek, míg a többi főként mezőgazdasági rendszerek exportjának finanszírozása. Ufa városában például kórház rekonstrukciót hitelezünk, Omszkban gabona-feldolgozó létesítmény beruházását, Moszkvában bevásárló központ építését, ugyanitt, valamint Szocsiban és Szamara megyében lakásépítéseket is.
— Ezek a már többször emlegetett szociális bérlakások?
— Nem csak ilyenek vannak folyamatban, hiszen Moszkvában például villapark építésén tevékenykedik magyar cég. Nagy előny, hogy számos oroszországi bankkal állunk szerződéses kapcsolatban, így könnyebb gördülékenyen intézni az ügyeket. Külön érdemes szót ejteni arról, hogy az Eximbankot megkereste az oroszországi pravoszláv egyház befektetési ügynöksége. Az egyház viszonylag sok ingatlant kapott vissza a kárpótlás során, s ezeket hasznosítani akarja, komoly befektetéseket indítva el. A megkeresés mögött az általunk nyújtott kedvező feltételek mellett az is áll, hogy a már az orosz piacon jelen lévő magyar beruházóknak jó híre van, jók a referenciáik, így szívesen foglalkoztatják őket. Három projektről tárgyalunk most, összesen mintegy 100 millió eurós nagyságrendben. Lakás-, iroda- és üzletközpont építéséről van szó.
— Az oroszországi beruházások, illetve az ottani speciális igények változásokat generáltak az Eximbak tevékenységében is. Miért?
— Az orosz önkormányzatok (tanácsok) az ottani speciális szabályzók miatt nem akarnak hiteleket felvenni, de követelésvásárlásos konstrukció keretében megoldjuk a hosszú lejáratú hitelt is, tehát lehetőségük van magyar cégek bevonásával nagyobb beruházások elindítására is.
A 2006. év újdonsága — folytatta a vezérigazgató —, ami az adott banki konstrukcióink népszerűségét is hozták, hogy nemcsak a direkt hitelek, de a két évnél hosszabb követelésvásárlások is bekerültek a kamatkiegyenlítéses rendszerbe. A magyar cégek versenyképességét javítja, hogy az Eximbank költségvetési hátterű tendergaranciával, előre fizetési és szavatossági garanciával, valamint hitelgaranciával is tudja támogatni az Oroszországba irányuló exportot, így könnyebb részt venniük az ottani tendereken. 
A 2007. év újdonsága viszont — amit lehetővé tesz az Eximbankról szóló törvény —, hogy hitelt nyújthatunk majd belföldi vállalatok számára külföldön történő befektetés, vállalatalapítás, cégrészesedés szerzés céljára. Ez azért is indokolt, mert meggyőződésem, hogy a külpiacokon fontos az állandó jelenlét, így ez a hitelkonstrukció lehetőséget nyújt majd a közepes cégek számára is a terjeszkedésre, árualapjuk növelésére. Ez ugyan nem lesz része a fix kamatozású konstrukciónak, de mégis segítséget jelent az igénylőnek, hogy az Eximbanknak nagyobb a kockázatvállaló képessége, mint a kereskedelmi bankoknak.  
— Végezetül ejtsünk szót az egyik sikeres konstrukciójukról, az Agrár-Eximhitelről is. Miért sikeres és folytatódik-e 2007-ben?
Valóban az Eximbank egyik sikeres konstrukciója az Agrár-Eximhitel, melynek célja a mezőgazdasági termelés és feldolgozás piaci versenyképességének javítása, a termelés és az értékesítés előfinanszírozása, a felvásárlás és raktározás, valamint a halasztott fizetésű értékesítési ügyletek elősegítése. Még nyitott kérdés a folytatás, mert az Európai Unió jóváhagyásától függ, hogy 2007. májusát követően működhet-e ez a konstrukció. Már eddig is sokat éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen igazán kedvező feltételekkel tudjuk nyújtani az Agrár-Eximhitelt. Az igénylő a báziskamatnak (Bubor vagy Libor) csupán a felét fizeti a támogatott kamat miatt. Ha bankgaranciával rendelkezik, akkor a báziskamatra csupán egy százalék felár kerül, de a bankgarancia díj felét ugyancsak nem a kérelmező fizeti. Ez a kedvezmény érvényes a Mehib hitelbiztosítási díjára is. Kezelési és egyéb költség nem terheli a kérelmezőt. 2006-ban 900 millió forint állt e célra rendelkezésre, jórészt le is kötötték.

Kapcsolódó cikkek:
Az export biztosítása

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje