Legyen a kezdőlapom! 2020.10.28. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Az innováció pillérei
2007.02.22.
A kormány célkitűzése az innováció területén három pilléren alapul: valósuljon meg az intézményrendszerek integrációja, a hatékony közfinanszírozás és a szellemi tulajdon erőteljesebb védelme.

Minderről Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára beszélt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tisztújító közgyűlésén. A szakállamtitkár úgy vélekedett, hogy az innovációban érdekelt szervezeteket működő piaci mechanizmusba, valamint nemzetközi környezetbe kell integrálni. A hatékony és átgondolt közfinanszírozásnak azokon az alap- és alkalmazott kutatási területeken kell jelen lennie, ahol a magántőke nem érdekelt. A közfinanszírozásnak a magánforrások megmozdítását kell elérnie. Az innovációs stratégiát sürgető felszólalásokra reagálva Egyed Géza elmondta: a stratégia most van gazdasági kabinetülésen, és ha a kormány jóváhagyja, akkor lesz az országnak elfogadott tudományos, technológiai, innovációs stratégiája.
A szakállamtitkár beszédében utalt arra, hogy az innovációs intézményrendszerben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium stratégiai kérdésekkel, a szabályozással foglalkozik, kormányzati ügynökségként működik a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), illetve pályázatokat kezelő platformként működik majd Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt.
Egyed Géza szólt arról is, hogy az innováció közfinanszírozásának szervezésében fontos szerepet lát el a NKTH: olyan nemzeti irodát is működtet, amely a magyar pályázókat hozzásegítheti ahhoz, hogy minél több fejlesztési forrást nyerhessenek az Európai Unió 2007-2013. évi VII. kutatás-fejlesztési keretprogramjában. Az innováció hatékony közfinanszírozását szolgáló eszközök között említette a szakállamtitkár a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) pályázati rendszerét. Az NKTH kellő szakmai és társadalmi ellenőrzését valósítja majd meg a kutatás-technológiai innovációs tanács, amely hamarosan létrejön.
 

Kapcsolódó cikkek:
Központ a gazdaságfejlesztésért

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje