Legyen a kezdőlapom! 2020.07.06. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Eredményes az MFB
2007.12.17.
Eredményes esztendőről számoltak be a Magyar Fejlesztési Bank Rt. hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóján.

Erős János vezérigazgató elmondta, hogy a bank 2007-ben is fokozta hitelezési aktivitását, új befektetési stratégiát dolgozott ki, miközben folytatta az MFB Bankcsoport átalakítását.
A 2008-as fejlesztési tervek kapcsán bejelentette, hogy három új finanszírozási programot indítanak el áprilisig a gép- és beruházási lízing-, a forgóeszköz- és a devizarefinanszírozás területén.
Az idei üzleti eredményeket ismertetve Czirják Sándor vezérigazgató kiemelte, hogy a bank mérlegfőösszege az év végére elérheti a 870-880 milliárd forintot, várható 10,3 milliárdos nyeresége pedig kis mértékben meghaladja a tervezettet, miközben működési költségei csökkentek az előző évhez képest. December végére várhatóan a teljes autópálya-portfolió visszafizetésre kerül. Az éves 417 milliárdot elérő törlesztés lényegesen átalakítja az MFB mérlegszerkezetét. A bank jövőre 100 milliárd forint új hitelkihelyezéssel, valamint 800 millió euró forrásbevonással számol.
A sajtótájékoztatón Gál Péter, az MFB vezető közgazdásza a bank 2008 évi várható gazdasági környezetét érintő legújabb makrogazdasági elemzések eredményeiről számolt be.
Az MFB aktívan hitelezett az év során, az Energiatakarékossági és a Pályamódosító Programmal kiterjesztette azt a lakosság felé is. Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretében a hitelcélok egyszerűsítése és összevonása mellett új hiteleket is meghirdettek, köztük a Forrás Áthidaló Hitelt, a Vidékfejlesztési Hitelprogramot, valamint a Kisvállalkozói Hitelt. A bank továbbra is finanszírozást nyújt az Új Magyarország NFT programjaihoz a saját erő pótlására, és a k1is- és középvállalatok versenyképességének javítására. Az év során ugyancsak újabb hitelcélokkal egészültek ki az Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési, valamint az Agrárfejlesztési Hitelprogram lehetőségei. Összességében a bank a kedvezőtlen beruházási környezet ellenére több mint 140 milliárd forint hitelt folyósított.
Erős János vezérigazgató megerősítette, hogy 2007-ben új, közvetlen tőkebefektetéseket az MFB már nem hajtott végre, ugyanakkor átstrukturálta tőkebefektetési politikáját. Ennek célja a költséghatékonyság javítása, valamint az üzleti folyamatok racionalizálása volt. Jelenleg az igénylők és a tőkeigény nagysága szerint szelektálják a kérelmeket: a kisvállalkozásokkal a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. foglalkozik, a közepes és nagyvállalkozások tőkeigényeit pedig az MFB Invest Zrt. bírálja el. A vezérigazgató hangsúlyozta:
- A bank fejlesztési tőkebefektetési stratégiája az Európai Uniós szabályozással összhangban, a jövőben elsősorban a piaci befektetők bevonásával létrehozott kockázati tőkebefektetési alapokon keresztül fog megvalósulni.
A 2008-as fejlesztési tervek kapcsán Erős János bejelentette, hogy áprilisig az MFB három új finanszírozási programot indít el a gép- és beruházási lízingfinanszírozásra, a forgóeszköz finanszírozásra, valamint a devizarefinanszírozásra, ez utóbbit még február folyamán.
A Magyar Fejlesztési Bank ez évi eredményeiről szólva Czirják Sándor vezérigazgató a bank üzleti aktivitásának erősödését hangsúlyozta. Az év során jóváhagyott hitelkérelmekkel közel 5.200-ra nőtt a kedvezményes hitelt felvevők száma, a hitelek összege eléri a 320 milliárd forintot. A kereskedelmi bankokkal megkötött refinanszírozási megállapodás keretében kihelyezett hitelek állománya mintegy 210 milliárd lesz az év végén. Az autópálya portfolió visszafizetésén túl „a kihelyezett hiteleknél is a türelmi idő lejártával egyre jelentősebbek a törlesztések, így a hitelállomány fenntartása is jelentős kihelyezéseket igényel, ezért a korábbinál lassúbb állománybővülés lesz” – hangsúlyozta Czirják Sándor.
A 2007. évi forrásbevonás során az MFB márciusban 50 millió, novemberben pedig 6 millió euró intézményi hitelt vett igénybe, az év közepén pedig 400 millió euró értékű sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre. A bank november végén visszafizette a 2002-2003-ban kibocsátott forint kötvényét.
Czirják Sándor a bank 2007. évi várható teljesítményét elemezve kiemelte, hogy az MFB mérlegfőösszege az autópálya hitelek visszafizetésével korrigált üzleti tervben előirányzott értéket számottevően meghaladja, december végére elérheti a 870-880 milliárd forintot. A működési költségek csökkentek, a 10,3 milliárdos várható eredmény ugyanakkor meghaladja a tervezettet.
A bank vezetése a 2008-as üzleti tervben 909 milliárdot meghaladó mérlegfőösszeggel és 100-120 milliárd forint új hitelkihelyezéssel számol. A működési költségek jövőre az idei szinten maradnak, az adózás előtti eredmény 7,4 milliárd körül alakul, a saját tőke tervezett értéke ugyanakkor 135,7 milliárd forint lesz a 2007. év végi 129,8 milliárddal szemben. Czirják Sándor kiemelte, hogy az MFB jövő évi forrásbevonási tevékenységét a kihelyezések bővülése, valamint a 110 milliárd forintot meghaladó lejáró források pótlása határozza meg. Az MFB biztonságos működéséhez – figyelemmel a források refinanszírozására, az aktivitás bővülésére, illetve az állami és egyéb nagyprojektek finanszírozási szükségleteire – mintegy 800 millió euró forrásbevonási keret került jóváhagyásra – jelentette ki a vezérigazgató.
Gál Péter, az MFB vezető közgazdásza kiemelte, hogy a bank nemzetközi gazdasági környezetét érintő hatásokról készült legfrissebb elemzéseik szerint a következő időszakban több és nagyobb mértékű bizonytalansággal kell számolni. Bár a korábbiakban várt rendkívül gyors globális növekedési ütem mérsékeltebb lesz, jelentős visszaesés és recesszió kialakulása 2008-ban nem várható. A működési környezetben azonban nagyobb bizonytalanság várható, a külső gazdasági folyamatok alakulásában erősödő kockázatok jelentkeznek, a forrásköltségek emelkedhetnek.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje