Legyen a kezdőlapom! 2020.10.21. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Kiemelt szerepben az ITDH
2007.02.27.
Nonprofit zártkörű részvénytársasággá alakul július elsejével a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITD Hungary). A cél a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fejlesztési ügynökségének helyzetbe hozása, cégszerű működtetése.

- A magyar külgazdaság érdekérvényesítési szervezetét átalakítjuk, – adott tájékoztatást Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős szakállamtitkára - a cél az ITDH helyzetbe hozása. Versenyben vagyunk a világgal, nemcsak a hazai cégek, de Magyarország is. Bár jó évet zártunk, vannak bőven tennivalóink. A régió tőkevonzó képessége nő, hiszen a Nyugat-Balkán pacifikálódik, Románia és Bulgária az Európai Unió tagja lett, Ukrajna nyit Európa felé, Szlovákia és Csehország is versenytársaink. Föl kell tehát pörögni.
- Az ITDH az elmúlt időszakban jól működött – jelentette ki Merényi Miklós -, sportnyelven szólva Európa-bajnokságot nyert, de cél a világbajnoki győzelem. A tőkebefektetéseket, a tőkevonzást illetően ugyanúgy vannak feladataink, mint a kereskedelemfejlesztésben vagy a tőkekihelyezésben. Az elképzelések eredményes megvalósítása érdekében a vállalatokkal kapcsolatos kereskedelemfejlesztési feladatok, valamint az egyedi kormánydöntéssel adható befektetői támogatások kezelése a gazdasági minisztériumtól átkerül az ITDH-hoz, illetve minden olyan tevékenység, ami nem kifejezetten állami feladat. A kormányzat a gazdaságpolitikát határozza meg, regulál, de a jövőben egyedi kérdésekben is az ITDH, mint a GKM ügynöksége dönt. Az ITDH-t erősítjük, nem vonunk el forrásokat, sőt, lehetővé tesszük, hogy uniós forrásokhoz jusson. A tulajdonosi kontrollt pedig erősítjük.
A szervezet társasági formája is átalakul, július 1-től nonprofit zrt. lesz. A többségi tulajdonos továbbra is a GKM, kisebbségi tulajdonosként belép az Magyar Fejlesztési Bank (MFB), várhatóan 40-49% közötti részesedéssel. Az MFB részvétele nem finanszírozási kérdés, hanem azt jelenti, hogy az ITDH így részévé válik a gazdaságfejlesztésért működő MFB-csoportnak, melynek tagjai többek között az Eximbank és a Mehib is. Így tehát amikor piacra segítenek egy magyar céget, akkor az üzleti kapcsolatokat, az exportfinanszírozást és az exporthitel biztosítást illetően egy cégcsoporton belül jut információkhoz az érdeklődő. Az Eximbank tevékenysége is bővül, hiszen a jövőben kihelyezett tőkefinanszírozást is megvalósít. Mindezek következményeként egyablakos rendszer alakul így ki a magyar vállalatok számára. A közeljövő célja, hogy a külföldieknek is tudjuk ezt a megoldást nyújtani. Ez azt jelenti, hogy egy asztalnál találkozhat majd a külföldi befektető az ITDH, a pénzügy-, a munkaügyi- és a gazdasági minisztérium szakembereivel. A tiszta algoritmus szerint itt intézheti a befektető(jelölt) az ügyes-bajos dolgait a telephely kiválasztásától az infrastrukturális kérdéseken át a munkaügy kérdésköréig.
- Mindez az ITDH részéről is reális üzleti terv kidolgozását és megvalósítását igényli – tette hozzá a szakállamtitkár, ezért megerősítik a Felügyelő Bizottságot, és az igazgatótanácsot is, melyben helyet kap az érdekképviseletek, szakmai szervezetek és a kamarák képviselője is. Az ITDH jó úton halad - szögezte le Merényi - hogy akár a piacon is megállja a helyét.
- Másfél éve jelentős átalakuláson ment át a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. – összegzett Rétfalvi György vezérigazgató -, 35 százalékos racionalizálást hajtottunk végre, negyedével csökkent a létszám. Gyakorlatilag két vállalat működik a szervezeten belül, az egyik a befektetésösztönzésért felel Kilián Csaba vezetésével, az üzletfejlesztési tevékenységet pedig Spányik Péter irányítja. Átalakult a kül- és belföldi irodahálózat is.
A befektetésösztönzés területén elsősorban a külföldi nagy- és középvállalatok a partnereink, döntően 20-25 országból érkeznek. Tavaly 1.500 befektetési rendezvényen vettünk részt, melyeket vagy mi szerveztünk, vagy aktív résztvevői, előadói voltunk. A következő fázist a mintegy 400 projekt menedzselése jelentette, amelyeknek célja a pozitív döntés előkészítése volt, ebből hatvan realizálódott 12 ezer munkahelyet teremtve. Ezek a befektetések 1,4 milliárd eurós értéket képviselnek a mintegy négymilliárdos össz-nagyságrendből. A fennmaradó rész egyedi kormánydöntésekhez kötődik, illetve a már itt tevékenykedő vállalatok bővítései, akik már informáltak, helyismerettel rendelkeznek, tehát természetszerűleg nem igénylik az ITDH közreműködését. Velük kapcsolatban egyfajta „aftercare” szolgáltatást szeretnénk nyújtani a jövőben, hogy rendszeres legyen a kapcsolat, az információcsere.       
Ami az üzletfejlesztési területet illeti, Rétfalvi György jellemzése szerint felelős működési kultúraváltáson ment keresztül. Tavaly munkatársai 48 ezer írásos megkeresésre válaszoltak, s kétszáz rendezvényt bonyolítottak le. Módszertani változást tervez az ITDH, mert a kapcsolatépítő rendezvények hatását, eredményeit az eddigi módszerrel nem igazán lehetett lemérni, hiszen nem jutott el hozzájuk kellő mértékű visszajelzés. A jövőben az eseményközpontúság irányából - a kiállítások, üzletember találkozók, beszállítói rendezvények mellett - a vállalatközi partnerség irányába mozdulnak el, a cégek igényeihez még jobban igazodva, az egyes relációkban éves üzletfejlesztési terv keretében. Ez azt jelenti, hogy segítséget nyújtanak a projektmenedzsmentben, regisztrációs rendszert vezetnek be, és információkkal segítik a vállalatokat, hogy megfeleljenek a külpiaci feltételeknek, így exportképessé váljanak.
Javítani kívánják a tőkekihelyezés előmozdítását is, új esélyeket teremtve az ezt célul kitűző magyarországi cégeknek. Mindenek előtt a környező országok jönnek szóba, Romániában már most a 8. helyen állunk a befektetők rangsorában.
Az ITDH a jövőben saját bevételek elérésére is törekszik. Felmérték szolgáltatásaik költségét, később születik döntés, hogy mikortól és mely területen és milyen arányban vezetik be a díjfizetést. Nemzetközi viszonylatban az ITDH-hoz hasonló intézményeknél a költségek 30, illetve 50 százalékát fizetik ki a megrendelő vállalatok.
 

Kapcsolódó cikkek:
Átalakult az ITDH
Beszállítói program
Külgazdasági akcióprogram a környezetvédelemért
Kisvállalkozások Export Klubja
Célkeresztben a biotechnológia

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje