Legyen a kezdőlapom! 2020.10.21. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Koncepció a kisvállalkozásokért
2007.02.22.
A kis- és középvállalkozásoknak a gazdaság versenyképességét jelentősen befolyásoló és a foglalkoztatás alakulásában betöltött fontos szerepére való tekintettel a Kormány elfogadta a kkv-k fejlesztésének koncepcióját.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM)2005-ben kezdte meg az Európai Unió kis- és középvállalkozás-fejlesztési céljaival összhangban, valamint az eddigi hazai, illetve nemzetközi tapasztalatok és gyakorlat figyelembevételével a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztésére vonatkozó politika kidolgozását. Véglegesítésére az Európai Unió 2007-2013-ig terjedő költségvetési periódusában megnyíló uniós fejlesztési források maximális kihasználása érdekében az Új Magyarország Fejlesztési Terv elfogadásával és az operatív programok, elsősorban a Gazdaságfejlesztési Operatív Program kidolgozásával összefüggésben kerül sor.
A 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési politika fő céljai:
  • a kis- és középvállalkozások jövedelemtermelésének növekedése, közelítés a fejlett EU tagállamok szintjéhez;
  • a kis- és középvállalkozások foglalkoztatotti létszámának növekedése, humán tőkeállományuk minőségének javítása.
Az üzleti környezet javítását célzó politikát kiegészítően - amelyre vonatkozóan külön program kidolgozása folyik a gazdasági tárcánál a jelen koncepció fő célkitűzéseivel összhangban - a pénzügyi programok, a támogatások, a képzés, oktatás, információszolgáltatás kombinációjával kívánják segíteni a kis- és középvállalkozások felzárkózását. A források allokációjára növekvő mértékben piackonform eszközöket kíván alkalmazni a GKM, és pénzügyileg fenntartható programok működtetésére törekszik. A források növekedése és az újfajta eszközök alkalmazása miatt a jelenleginél várhatóan több vállalkozást segítenek majd a programok.
Annak érdekében, hogy a stratégia minél szélesebb körű vállalkozásfejlesztési igényeket öleljen fel, a társadalmi és az államigazgatási egyeztetések keretében kikérték érdekképviseleti és vállalkozásfejlesztési szervezetek, szakmai szövetségek véleményét. A koncepciót megtárgyalta az Országos Érdekegyeztető Tanács Gazdasági Bizottsága és plenáris ülése is, és azt elfogadta.
Az elfogadott koncepció alapján a tárca intézkedési tervet dolgoz ki a fejlesztési programok megvalósítására vonatkozóan.
A kis- és középvállalkozások fejlesztési koncepciója elolvasható a GKM honlapján: www.gkm.gov.hu.
 
 


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje