Legyen a kezdőlapom! 2020.07.13. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Központ a gazdaságfejlesztésért
2007.01.11.
Több szervezet és intézmény integrációjával megalakult a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt., a költséghatékonyan működő közfinanszírozást közvetítő szervezet.

A MAG Zrt-t a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., a Magyar Fejlesztési Bank támogatásközvetítési igazgatósága, az IT Információs Társadalom Kht., valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosító Iroda integrálásával hozták létre.
Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára a január 11-iki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: megalakításával — a kormány célkitűzéseinek megfelelően — egyablakos, költséghatékonyan működő, átlátható közfinanszírozást közvetítő szervezet jött létre.
A szakállamtitkár elmondta, hogy az új szervezet 2007-ben 10 százalékkal, 450 millió forinttal kevesebb költséggel működik majd, mint az integrált négy szervezet tavaly együttesen. Emlékeztetett arra, hogy a négy szervezet közreműködött az első Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtásában. Szólt arról is, hogy az GOP-ban a vállalkozások számára kedvező változás lesz a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programhoz (GVOP) képest például az, hogy az egyablakos rendszer kialakításával az ügyfelek számára átláthatóbbak és elérhetőbbek lesznek a pályázatok, rövidülnek a határidők, csökken a biztosíték mértéke, és csak a szerződéskötéskor kell bemutatni az egyéb dokumentációkat.
Ormosy Gábor, a MAG Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az egyszerűsített eljárás lehetővé tesz a pályázatok közötti differenciálást a mikro- és kisvállalkozások javára. Példaként említette, hogy a kis értékű támogatáshoz lényegesen kevesebb adminisztráció szükséges. Az egyszerűsített és egységesített adatlap lehetővé teszi az elektronikus pályáztatás eddiginél nagyobb mértékű elterjesztését. A négy szervezet integrálásával a párhuzamosságokat kiszűrték, és a legjobb gyakorlatokat vették át.
Már létrehozták Budapesten a központi és a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálatot, és dolgoznak a vidéki hálózat bővítésén, egységesítésén. Ezért tárgyalásokat folytatnak a kereskedelmi bankokkal, a regionális fejlesztési ügynökségekkel és a helyi vállalkozásfejlesztési szervezetekkel az együttműködés lehetőségeiről.
Novák Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Gazdaságfejlesztési Operatív Program irányító hatóságának vezetője ismertette, hogy a GOP-ban a GVOP-hoz képest növekszik a vállalati innováció súlya, a vissza nem térítendő támogatások felhasználásában a komplex fejlesztések kerülnek előtérbe. Változás lesz, hogy bevezetik a visszatérítendő támogatásokat is. A biztosítékok változásáról kapcsolatban elhangzott, hogy 5 millió forintról 10 millióra növekszik a biztosítékadás alóli általános mentesség értékhatára. A támogatás 120 százalékáról 100 százalékára csökken a biztosíték mértéke. A projekt fenntartási időszakára 50 millió forint alatti támogatásnál nem kell biztosítékot adni, 50 millió forint felettinél a támogatás 50 százalékára csökken a biztosíték értéke, valamint 5 évről 3 évre mérséklődik a biztosíték fenntartásának kötelezettsége. Egyszerűbb lesz továbbá a pályázati adatlap.
Az ütemezéssel kapcsolatos információ: a GOP első pályázatainak tervezetét szakmai egyeztetésre bocsátotta az NFÜ, január végén írják ki a pályázatokat. Ezt követően március után, illetve májusban várhatók további pályázati kiírások a GOP-ban.
A sajtótájékoztatót Egyed Géza azt is közölte, hogy az Európai Bizottság közzétette a pénzügyi kifizetések tekintetében legjobban teljesítő operatív programok listáját, és ezen két magyar operatív program — a GVOP és a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) — a legjobb hatban benne van.
 
A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. elérhetősége:
Center Point Irodaház, 1139 Budapest, Váci út 81-83.
Telefon: (06-1)465-81-71
 


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje