Legyen a kezdőlapom! 2020.10.21. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Új magyar energiapolitika
2007.06.26.
Elkészült a gazdasági tárca az új magyar energiapolitika tervezetével. A negyvennégy oldalas dokumentum azt sugallja, hogy akár még a kormányon belülről is érkezhetnek ellenvélemények.

A 2007-től 2020-ig tartó időszak energiastratégiáját vázoló irat már megtekinthető a tárca honlapján. A gazdasági tárca három évvel ezelőtt egyszer már közzétette középtávú energiapolitikai téziseit - a jelenleg is érvényben lévő alapvetés 1993-ból való -, ahhoz azonban olyan mennyiségű hozzászólás érkezett, és olyan mértékben kérdőjelezték meg az egész stratégia hitelességét, hogy a minisztérium azt a szöveget végül nem nyújtotta be elfogadásra a parlament elé.
A jelenlegi verzió már sokkal összeszedettebbnek tűnik, amihez bizonyára az is hozzájárult, hogy a konszenzusos megoldások kialakítását és a döntések társadalmi elfogadását segítő vitában több különböző szervezet, csoport is részt vett, annak ellenére, hogy most nem hagytak annyi időt a társadalmi vitára, mint akkor.
Az új stratégia lényege, hogy az állam a jövőben a lehető legjobban kivonul az energiaellátás gyakorlati terepéről, s csak a közvetett irányításban, illetve a piaci modell kialakításában szán magának szerepet. Az olcsó energia kora lejárt, emeli ki a dokumentum, hozzátéve, hogy az a korszak is a végéhez közeledik, amikor az állam még szociális kérdésnek tekintette az alapvető energiahordozókhoz való hozzáférést.
A tervezet külön kiemeli, hogy Magyarországnak - elsősorban a gázellátás terén - gondoskodnia kell energiaforrásainak színesítéséről és arról, hogy a jövőben ne emelkedjen tovább a földgázfogyasztás részaránya a teljes energiaszerkezeten belül.
A dokumentum hangsúlyozza, hogy a jövőben elengedhetetlenné válik két új atomerőmű blokk építése, s versenyképessé kell tenni a távhőszolgáltatást. A tervezet mellékletében található diagram szerint a megújuló célérték 15 százalék - némiképp csökkenő szén-, földgáz-, olaj- és nukleáris energia, illetve valamennyivel növekvő gázfelhasználás mellett.
 
Forrás: MTI-OTS cégvonal


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje