Legyen a kezdőlapom! 2020.07.13. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
2006: újabb rekord év
2007.01.02.
A magyar termékek exportja szempontjából a korábbi EU-n kívüli térségben a legnagyobb felvevőpiacnak számító Románia 2007. január 1-jén teljes jogú tagja lett az Európai Uniónak.

Azzal együtt, hogy a csatlakozást követően is sok tennivaló maradt az európai normák teljesítését illetően, önmagában a taggá válás ténye további lendületet ad az üzleti környezetnek az utóbbi években érzékelhető módon megkezdődött javulásához Romániában.
Az ország jelentős beruházások megvalósítását kezdte meg uniós és saját forrásokra alapozva pl. a vasúti és közúti infrastruktúra, a környezetvédelem és a lakásépítés területén. Románia 2006. évi GDP növekedése várhatóan meghaladta a 7%-ot, és az elemzők egybehangzó becslése szerint az elkövetkező években is 5% körüli éves bővüléssel számolhatunk.
A 2005. elején bevezetett egykulcsos, egységesen 16%-os társasági és személyi jövedelemadó rendszer a jelek szerint elérte a kívánt eredményeket, különösen a külföldi befektetések alakulása szempontjából, hiszen 2006-ban Romániába rekordösszegű, az előzetes becslések szerint 7-8 milliárd euró közötti külföldi tőke érkezett. Ezek a körülmények kedvező feltételeket teremtenek a kétoldalú áruforgalom jövőbeni további növekedéséhez.
Érdeklődő magyarok
A magyar cégek érdeklődése érezhetően fokozódott a román piac iránt 2006 folyamán, ami a bukaresti ITD irodához érkezett megkeresésekben és a vásárokon való intenzív részvételben egyaránt megnyilvánult. Ennek egyik jó példája a novemberben, Bukarestben megrendezett INDAGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítás, amelyen több mint 20 magyar cég mutatta be termékeit vagy szolgáltatásait. A kiállítók elégedettek voltak a szakmai érdeklődők számával és „komolyságával” egyaránt, mely találkozók egy részének előzetes szervezésében és előkészítésében a Kereskedelmi Iroda is közreműködött. A magyar cégek nagy várakozással tekintenek az uniós tagság nyomán leegyszerűsödő, bár a kezdeti időszakban várhatóan még nem rutinszerűen működő vámadminisztráció, illetve a korlátozásmentessé váló agár- és élelmiszeripari termékszállítások elé.
A Kereskedelmi Iroda a román piacon megjelenni vagy kapcsolatot kiépíteni kívánó magyar cégeknek segítséget tud nyújtani a kezdeti lépesek megtételéhez az alapvető kontaktusok kialakításához. Ennek megfelelően az alábbi alapinformációkkal állunk az érdeklődők rendelkezésére: a cégalapítás feltételei, a cégbejegyzéshez szükséges ügyvédi kapcsolat megadása, az esetlegesen fölmerülő könyvelői, munkaerő toborzási igényekben tanácsadás, a vásári megjelenéshez elengedhetetlen éves kiállítási naptár összeállítása, a potenciális román vállalati partnerkapcsolatok és azok elérhetőségeinek felkutatása, kisebb létszámú tárgyalások lebonyolítására helyszín és/vagy tolmács biztosítása.
A ITDH a bukaresti nagykövetség keretein belül, de különálló irodában működő képviselete mellett hat vidéki városban (Temesvár, Nagyvárad, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár és Csíkszerda) is rendelkezik egyszemélyes irodákkal, melyek hasonló jellegű szolgáltatásai alapvetően a budapesti központon keresztül, de konkrét esetben a bukaresti iroda útján is igénybe vehetők.
Újabb rekord
A magyar-román áruforgalom értéke a 2006. augusztus végi adatok alapján megközelítette a 2,5 milliárd eurót, s ennek alapján bizton számolhatunk azzal, hogy 2006-ban a kölcsönös szállítások volumene, újabb rekordot elérve, átlépte a 3 milliárd eurós értékhatárt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 2003. óta eltelt három év alatt - éves szinten csaknem 30%-os átlagos növekedési ütem mellett - a forgalom értéke megkétszereződött.
A román piacon jelen lévő magyar befektetők üzletmenetük konszolidálása, illetve jövőbeni fejlődésük megalapozása érdekében további beruházásokat hajtanak végre, melyeknek köszönhetően a román piacon befektetett magyar tőke valós értéke a hivatalos statisztikában jegyzett törzstőkeként nyilvántartott 340 milliós értékkel szemben – a tőkeemeléseket és az újra befektetett profitot is figyelembe véve - már meghaladja az egymilliárd eurót.
 
 
A bukaresti Kereskedelmi Iroda elérhetőségei:
Bukarest, Str Nicolae Iorga Nr. 17. I./4.
Tel: 00-40-21/212-41-28
Fax:00-40-21/212-41-06
E-mail: office@itdh.ro, ferenc.bogar@itdh.ro
 
 


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje