Legyen a kezdőlapom! 2020.07.13. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Bővülő gazdasági kapcsolatok
2006.12.13.
Gilyán György, a keleti gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Valerij Ivanovics Kuzin, a Moszkvai Kormányzat Külgazdasági Bizottsága elnöke 2006. szeptember 22-én aláírta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és Moszkva város közötti, a 2006-2007 évekre szóló munkaprogramot.

A program azokat a konkrét elgondolásokat rögzíti, amelyeket a versenyszféra fogalmaz meg a Moszkva városával fejlesztendő gazdasági együttműködést illetően. Az aláírásra a moszkvai delegáció 2006. szeptember 19. és 22. közötti budapesti látogatásának lezárásaként került sor.

A jegyzőkönyv alapvető irányokat határoz meg a közlekedés, a kereskedelem, a befektetői tevékenységek, a turizmus, az egészségügy és a bankközi kapcsolatok területén. A dokumentumban szerepel az is, hogy a jövőben egy magyar kereskedőházat hoznak létre Moszkvában.

A látogatáshoz kapcsolódóan az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. a FÁK Üzleti Klubbal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Orosz Tagozatával együttműködve szeptember 19-én kétoldalú gazdasági fórumot, szeptember 20-án pedig kétoldalú üzleti tárgyalásokat szervezett Budapesten. A gazdasági fórumon 30 moszkvai és közel száz magyar cég és szervezet képviseltetette magát a pénzügyi szféra, az építőipar- és építőanyag-gyártás, közlekedés, gépgyártás, könnyűipar, vegyipar, gyógyszergyártás, energetika, idegenforgalom, közlekedés, valamint az élelmiszeripar területéről. Az orosz partnerek kétoldalú tárgyalásokon vettek részt többek között a Fővárosi Vízműveknél, a Hungarian Busnál, az Excel Csepelnél és a Rába Motornál.

További projektek: moszkvai szemétégető, jelzáloghitelezési konstrukció, mezőgazdasági rendszer jellegű fejlesztések, a Magyar Bortermelők és az orosz Alkohol Gyártók Szövetsége közötti megállapodás.

A Magyar Kormány célja, hogy megújítsa gazdasági kapcsolatait az egyes orosz régiókkal, valamint a kiépítendő gazdasági kapcsolatokban rejlő együttműködési tartalékokat minél jobban kihasználja. Ennek megfelelően a magyar EU csatlakozást követően Magyarország megújítja orosz régiókkal kötött együttműködési megállapodásokat, és projektszerűen építi ki a gazdasági kapcsolatokat. Idén már számos regionális delegáció látogatott Magyarországra (Tambov, Uljanovszk, Sztavropol, Vologda, Cseljabinszk megyék).

Moszkva város önkormányzatával 1995. január 2-án kötött gazdasági együttműködési megállapodás hatálya lejárt és tartalmában is elavult. A magyar EU csatlakozás követelményeit is figyelembe véve 2006. március 7-én egy új típusú dokumentumot írt alá a tárca „a GKM és Moszkva város Önkormányzata között, a gazdasági valamint az ipari és műszaki-tudományos együttműködésről szóló Memorandum” címmel, és aláírták a közös Munkacsoport ügyrendjét is.

Kapcsolódó cikkek:
Élénk orosz kapcsolatok

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje