Legyen a kezdőlapom! 2020.07.07. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Kétoldalú kapcsolatok
2007.01.05.
2005-ben a Magyarország és Románia között lebonyolított külkereskedelmi forgalom újabb rekordszintet ért el, melynek volumene igen dinamikus, 28%-os bővüléssel meghaladta a 2,7 milliárd eurót.

A jövőben a román-magyar gazdasági kapcsolatok, így a kétoldalú árucsere forgalom minden jel szerint felfelé ívelő pályán marad — mondta hírportálunknak Bogár Ferenc vezető külgazdasági szakdiplomata. Ebből az értékből a magyar export 1,87 milliárd euróval (+32%), míg a román szállítások 887 millió euróval (+21,5%) részesedtek. Az összforgalom alapján összeállított sorrendben Románia Magyarország 10. külkereskedelmi partnere és az Európai Unión kívüli régióban változatlanul a magyar export legjelentősebb felvevő piaca. A 2006. májusig regisztrált csaknem 1,4 milliárd eurós forgalom és annak növekedési üteme alapján prognosztizálható, hogy az idei volumene meghaladja majd a 3 milliárd eurót. Románia küszön álló Európai Uniós csatlakozását is figyelembe véve azzal számolhatunk, hogy a magyar-román gazdasági kapcsolatok az elkövetkező időszakban is felfelé ívelő pályán maradnak.

A magyar kivitel 85%-át — fokozatos részarány növekedéssel — a feldolgozott termékek, illetve a gépek berendezések adják. Az utóbbi két évben megfigyelhető a gépek arányának és szállítási ütemének erőteljes növekedése, s ezzel párhuzamosan az élelmiszerszállítások visszaszorulása.

A magyar behozatalban szintén a magasabb feldolgozottsági fokú termékek dominálnak 80%-ot meghaladó részaránnyal, és az exportunkhoz hasonló átrendeződések figyelhetők meg az áruszerkezetben.

A román statisztikai adatok szerint hazánk Románia 2005. évi teljes importforgalmában a 8., míg exportjában 6. legjelentősebb viszonylat.

A 2005. évi kétoldalú kereskedelmi forgalom volumenének bővülése bizonyítja, hogy hazánk Európai Uniós taggá válásával a kétoldalú kereskedelmi forgalom növekedése újabb lendületet kapott melynek köszönhetően — az Európai Unión kívüli régióban — Románia továbbra is a legjelentősebb felvevő piacunk, illetve gazdasági partnerünk maradt.

A román kormány által 2006-ra előirányzott gazdaságfejlesztési program alapvetően a GDP dinamikus bővülésére, infláció további csökkenésére és lendületesen növekedő külkereskedelmi forgalomra épül. A román gazdaság és azon belül is az ipar technológiai megújulása még közel sem fejeződött be, így a magas feldolgozottsági fokú, illetve műszaki színvonalat képviselő termékek iránt változatlanul élénk marad a kereslet.

A piacon immár több mint 50 üzlettel jelen lévő, nagy nemzetközi áruházláncok országos terjeszkedése előzetes bejelentéseik alapján 2006-ben folytatódik, illetve a közelmúltban megjelent újabb szereplők is dinamikusan bővítik értékesítési hálózatukat. Ezek a beruházások az elhelyezési lehetőségek bővülését jelentik a magyar áruk számára is. A régió országaiban a térséget lefedő gyártókapacitásokat kiépítő multinacionális cégek szállításai szintén kedvező hatással lehetnek a kétoldalú forgalom alakulására.

A román piacon befektetőként jelen lévő magyar cégek — a korábbi évek bürokratikus, olykor diszkriminatív viszonyai miatt jelentkező kezdeti működési nehézségek leküzdése után, illetve a fokozatosan javuló gazdasági környezet hatására — tevékenységük, üzletmenetük konszolidálása révén egyre nagyobb mértékben járulhatnak hozzá a kölcsönös áruszállítások növekedéséhez, illetve további befektetések megvalósulásához.

A június végi román statisztika szerint a vegyes vállalatok alapítása révén beérkezett magyar tőke nagysága eléri a 340 millió eurót, s ezzel Magyarország a 13. helyen áll a külföldi befektetők rangsorában.

A MOL az üzemanyag kiskereskedelem második legjelentősebb szereplőjévé vált, magas szintű szolgáltatásokat nyújtva ügyfeleinek. Az OTP megjelenése a román piacon és fiókhálózatának gyors és látványos kiépítése minden bizonnyal élénkítő hatással lesz a kétoldalú forgalomra különös tekintettel a kis-és középvállalkozói szektornak kínált termékekre.

A két ország üzleti szférája közötti kapcsolattartást logisztikai szempontból nagymértékben segíti, hogy a MALÉV két újabb célállomással bővítette romániai járatait (Konstanca, Marosvásárhely), így már összesen öt városba lehet eljutni közvetlen összeköttetéssel, hiszen repülővel utazhatunk Bukarestbe, Temesvárra és Kolozsvárra is.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje