Legyen a kezdőlapom! 2020.07.13. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Közbeszerzések Ukrajnában
2007.01.09.
Ukrajnai gazdasági-kereskedelmi kapcsolataink további bővítésének lehetőségét nyújtja vállalataink sikeres részvétele a közbeszerzési pályázatokon.

A 2007. évi költségvetési törvény első olvasásban elfogadott tervezete mintegy 50 milliárd grivnya (közelítően 10 milliárd dollár) értékű központi közbeszerzési előirányzatot tartalmaz, az önkormányzatok és a többségi állami tulajdonú vállalatok vásárlásainak összege ennél valamivel nagyobbra becsülhető.
A közbeszerzések tárgyát és rendjét a 2000. február 22.-én elfogadott, s azóta többször módosított törvény szabályozza.(N1490-III „Про закупівлю товарів, робіт за державні кошти”, hatályos szövege angolul is megtalálható az ukrán parlament honlapján: www.rada.gov.ua/Законодавство України.
Közbeszerzési eljárást akkor kell lebonyolítani, ha a teljesen vagy részben költségvetési eszközökből tervezett vásárlás értéke eléri vagy meghaladja a 30 ezer (áruk és szolgáltatások) illetve a 300 ezer (munkálatok) grivnyát. Nincs szükség közbeszerzési eljárásra a víz-, hő- és energiaszolgáltatás, a csatornázás, a vasúti szállítás, a telekommunikációs és postai szolgáltatások, az állami szervek vezetőinek szakmai képzése és továbbképzése valamint az államtitokká nyilvánított feladatok végzése esetén.
A pályázati kiírásokat a törvény értelmében az interneten teszik közzé a www.zakupivli.com honlapon, amely lehetőséget nyújt a pályázatok elektronikus benyújtására is. (A honlap ukránul, oroszul és angolul tartalmazza a közbeszerzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a jogforrásokat, a panaszok elbírálását stb.)
A közbeszerzési eljárások törvényességét a Versenyhivatal (Антимонопольний Комитет України) ellenőrzi, amely a Számvevőszékkel (Рахункова палата) közösen készített jelentést nyújt be évente a parlamentnek. (A 2005. évi jelentés közel 4 milliárd grivnya értékű közbeszerzésnél állapított meg szabálytalanságot és visszaélést). A panaszokat a Számvevőszék keretében működő Ellenőrző Bizottság bírálja el.
A közbeszerzési pályázatokat a legalább 5 főből álló tenderbizottság értékeli, a bizottság tagjait és működési rendjét pályázat kiírója határozza meg. A pályázatok elbírálásakor a hazai szolgáltatók az ajánlott ár 10 százalékának megfelelő preferenciában részesülnek, ha az érték nem haladja meg a 200 ezer (áruk), a 300 ezer (szolgáltatások) illetve a 4 millió (munkálatok) eurót. (A pályázat közzétételének napján érvényes jegybanki árfolyamon számolva). A pályázati kiírások és a pályázati dokumentumok ukránul és a nemzetközi kereskedelemben használatos valamely idegen nyelven (általában angolul) készülnek, a pályázatokat a kiírásban megadott nyelve(ke)n kell beadni.
A közbeszerzések ügyében folytatott állami politika kialakításában és ellenőrzésében az állampolgárok és szervezeteik is részt vehetnek, ennek szervezett fóruma a 2005-ben létrehozott Tenderkamara (Тендерна палата України). A törvény legutóbbi módosítása értelmében a kamara delegálja a számvevőszéki ellenőrző bizottság tagjainak harmadát.
A Tenderkamara honlapján (www.tpu.net.ua) is elérhető a közbeszerzési törvény mindenkor hatályban levő szövege, módszertani útmutatások olvashatóak, s lehetőség van konzultációra. A kamara kéthetente megjelenő angol nyelvű kiadványa (Ukrainian Public Procurements) rövid leírást tartalmaz a meghirdetett pályázatokról, az előfizetés feltételeit a honlap ismerteti.
 
A kijevi magyar nagykövetség külgazdasági részlege szükség esetén további felvilágosítást tud nyújtani.
Telefon: (+38-044) 494-19-11. E-mail: kiev@itd.hu


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje