Legyen a kezdőlapom! 2020.10.28. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Látványos bemutatkozás
2006.12.01.
Az ingatlanfejlesztésekhez teljeskörű mérnöki szolgáltatásokat kínáló CÉH zRT. 2006-ban már harmadik alkalommal mutatkozott be a müncheni Expo Real-on.

A nagy alapterületen, kiállító partnerekkel közösen kialakított és működtetett kollektív magyar standon Budapest, vidéki nagyvárosok és különböző ingatlanfejlesztésben érdekelt cégek vitték el azokat a projektjeiket, amelyekhez befektetőket kerestek.

A sokszínű, üzletileg vonzó magyarországi ingatlanfejlesztési lehetőségek iránt együttes ország-kínálatként, a látványos, dinamikus arculatot hordozó, nagy alapterületű, 265 négyzetméteres standon a várakozást messze felülmúló volt az érdeklődés. A müncheni Expo Real-on ebben az évben több mint 1600 kiállító, és potenciális szakmai befektetőként mintegy 21000 látogató volt jelen a világ szinte minden részéből.

Tóth Attila, a CÉH zRt. elnök-vezérigazgatója értékelésében elmondta, idehaza is mind több, az ingatlanfejlesztésben érintett partner — gazdálkodó szervezet és települési önkormányzat — ismeri föl, hogy érdemes évről-évre Münchenben, a magyarországi német tőkebefektetések egyharmadát nyújtó Bajorország fővárosában megjelenni, hiszen a vásár alatt hosszú évek óta számos jelentős üzleti kapcsolat jön létre, amelyek révén számos nagyvolumenű üzlet köttetik. Az Expo Real jelentőségét a külföldi potenciális befektetőkön kívül mindinkább kezdik fölismerni az egyes magyar regionális központok, más, a világban kevéssé ismert magyar befektetési helyszínek, egyedi projektek tulajdonosai, fejlesztői is. Az idei Expo Real-on kiállító partnerként ezért részt vett Miskolc és Nyíregyháza, valamint a Regionális Fejlesztési Holding mellett többek között az ITDH, a KVI, Budapestet képviselve a Studio Metropolitana és a Futureal-csoport is. Az elnök-vezérigazgató kifejtette, a nemzetközi tőke számára továbbra is az egyik legfontosabb célpont Közép-Kelet-Európa. Mindez elsősorban a kiszámítható jogi és gazdasági környezettel, a 25 tagúra bővült Európai Unióval, illetve a térségbe áramló egyre nagyobb mértékű uniós forrásokkal magyarázható. Az elmúlt öt évben meghétszereződött a térségbe érkező működő tőke. Míg 1999-ben 500 millió eurót fektettek be Közép-Kelet-Európában, addig tavaly már 3,2 milliárd eurót. Az egy főre jutó FDI-állomány mutatója szerint a térségben listavezető Magyarországra ebben az időszakban összesen 2,2 milliárd eurónyi működő tőke érkezett. Tóth szerint ki kell használnunk azt az alkalmat is, hogy a csatlakozást követően Magyarország lett az Európai Unió kapuja Kelet- és Dél-Európa felé. Az ingatlanfejlesztésekből a legnagyobb mértékben az ország keleti, déli illetve dél-keleti határmenti övezetei profitálhatnak. A kedvező lehetőségek mellett ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a világ, illetve az európai ingatlanpiacokon rendkívül kiélezett harc folyik a befektetőkért. Nem véletlen, hogy egyes szakértői vélemények szerint térségünk vonzereje csökkenőben van. Figyelmeztető jel, hogy Cseh-, Lengyel-és Magyarország 2005-ben első ízben nem került be a 10 legvonzóbb európai célállam közé.

A szakember szerint az idei vásár is jól mutatja, csak az számíthat sikerre, aki kiválóan előkészített projektekkel és vonzó megtérülési ajánlattal jelenik meg Münchenben. A fejlesztőt a hatékonyság, a fenntarthatóság érdekli elsősorban és a piac azt a „terméket", egy jól működő épületet értékeli magasabbra, amelyik gazdaságosabb. 2006-ban Budapest, a főváros sem elkülönülten, hanem a teljes ország kínálat kiemelt részeként, egyedi nagyprojektekkel mutatkozott be. A magyar főváros adottságai és fejlettsége révén be tud kapcsolódni a globális európai szintű együttműködésbe, képes versenyezni Münchennel, Stuttgarttal vagy akár Felső-Ausztriával is. Az ingatlanfejlesztők, befektetők „idecsalogatása" érdekében azonban egyre nagyobb szükség van arra, hogy a főváros mellett az egyetemmel, kutatóbázissal, illetve jelentős gazdasági és foglalkoztatási potenciállal rendelkező vidéki nagyvárosok, illetve kisebb települések is a kor követelményeinek megfelelően, hosszú távon hasznos, előre kiszámítható, kezelhető kockázatú és jövedelmet termelő projektek együtteseként mutassák be kínálatukat. A CÉH egyébként hosszú idő óta abban is segítséget nyújt a városoknak, hogy a köz- és magánszféra egymással együttműködve olyan kidolgozott, átfogó ingatlanfejlesztési tervekkel, befektetési programokkal jelenhessen meg nemcsak Münchenben, hanem más fórumokon is, amelyek valóban vonzóak a befektetők számára. Tóth Attila hozzátette, immár nemcsak magának a fejlesztési területnek vagy az infrastrukturális és a munkaerőpiaci lehetőségeknek a bemutatására van szükség, hanem azt is szemléltetni kell a leendő befektetőnek, hogy milyen megtérülésre, piaci és jogi háttérre, életkörülményekre, telephelyi költségekre, például adórendszerre számíthat, sőt kész megvalósítási tervekkel is rendelkezni kell.

A stratégiai célok eléréséhez a jövőben sok esetben szükség lesz a fejlesztési források tudatos területi koncentrációjára, továbbá a nemzetközi kapcsolatrendszer megújítására és sokirányú bővítésére is. Az uniós csatlakozást követő eddigi magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy az uniós forrásokból támogatott programoknak, egyedi projekteknek jelentős magántőkevonzó képessége is van. Mindezt kár lenne nem kihasználni egy olyan időszakban – 2007 és 2013 között –, amikor a hazai hozzájárulással kiegészített uniós forrásból majdnem 7000 milliárd forint fordítható fejlesztésre. Az elkövetkezendő években elsősorban olyan fejlesztési terveknek van több esélyük a megvalósulásra, amelyek uniós támogatásban részesülnek és ehhez még jelentős magántőke is társul. Ha az egymást kiegészítő forrásokat jól használja fel az ország, több beruházás valósulhat meg Magyarországon, mint a második világháború utáni Marshall-segély révén Nyugat-Európában. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a siker nem automatikus. Csak akkor lehet elérni a célokat, ha a köz- és a magánszféra, a pénzügyi források kedvezményezettjei, valamint a programok megvalósítói – tervezők, beruházók, tanácsadók, szakértők és különböző szakmák képviselői – között hatékony és harmonikus az együttműködés. Az összefogásnak jó példája volt az idei Expo Real, és az elnök-vezérigazgató abban bízik, hogy már a jövő évi müncheni vásáron még több magyar kiállító jelenik meg jól előkészített, vonzó projektkínálattal.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje