Legyen a kezdőlapom! 2020.07.07. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Magyar-román üzleti együttműködés
2006.12.08.
A magyar és a román kormány feladata, hogy szükség esetén elhárítson minden akadályt, amelyek a hatékony gazdasági együttműködés útjában állnak.

A rendkívül jól alakuló gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokban persze még tovább lehet javítani az együttműködés lehetőségeit – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a 2006 novemberi magyar-román kormányülést követő üzletember-találkozón mintegy 200 magyar és közel 100 romániai üzletember jelenlétében. Az a dolgunk, hogy önök sikeresek legyenek. Ha önök sikeresek lesznek, sikeres lesz a két ország is — tette hozzá.

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök elmondta: a felmenő ágban lévő kétoldali politikai kapcsolatoknak az üzleti életben is tükröződniük kell. Szerinte erre most jó esély van, ugyanis az egyre tőkeerősebb romániai cégek előtt az európai uniós csatlakozással új perspektíva nyílik. Beszédében Románia miniszterelnöke kormánya két éve bevezetett adópolitikáját ismertette, ami a gazdaságuk élénkítésében szerinte döntő hatással bírt. A személyi jövedelemadó és a vállalati nyereségadó kulcsa náluk egységesen 16 százalék. Végezetül a román miniszterelnök meghívta a jelenlévőket, hogy vegyenek részt hasonló üzleti találkozón majd a jövő évi, ismét Romániában sorra kerülő együttes kormányüléshez kapcsolódva.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter jelezte, hogy hasonló egykulcsos adórendszer bevezetésére Magyarországon még középtávon sincsen lehetőség. Ennek ellenére érdemes megvizsgálni a román adórendszer és az ottani sikeres privatizációs döntések tapasztalatait is — tette hozzá. Szólt arról, hogy az erdélyi magyarság kisebbségi helyzetén azzal tud Magyarország a leginkább javítani, hogy a gazdasági, az infrastrukturális, az energetikai és az informatikai kapcsolatokat erősítik. Ezáltal a tőke is jobban áramlik, aminek eredményeként munkahelyek jöhetnek létre.

Ioan Codrut Seres román gazdasági és kereskedelmi miniszter is azt hangsúlyozta, hogy szeretnék bővíteni az ipari kétoldalú kapcsolatokat. Kiemelte: az információ-technológia, gépipar, faipar, elektronika területét, valamint az ipari klasztereket, a technológiai és az ipari parkok fejlesztését, mint lehetséges területeket. Az intézkedéseik célja bevonni a külföldi tőkét, elsősorban a gépjármű- és a textilipar területén.

Kapcsolódó cikkek:
Megállapodások
Együttes kormányülés

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje