Legyen a kezdőlapom! 2020.10.21. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Optimista német cégek
2007.06.15.
A német ipari és kereskedelmi kamarák kora nyári konjunktúra-felmérése szerint a német gazdaság fellendülése a közeli hónapokban újabb, immáron harmadik szakaszába lép.

Ennek oka, hogy az export és a beruházások mellé a magánfogyasztás is „felsorakozik” a konjunktúra hajtóerői sorába.
A 20 ezer ipari, szolgáltató, kereskedelmi és építőipari vállalatra kiterjedő felmérés eredményei szerint a német vállalatok olyan bizakodóak, mint amilyenek még sosem voltak az újraegyesülés óta.
Ennek hatására a kamarai szövetség a gazdasági növekedés idei mértékére vonatkozó előrejelzését (a korábban prognosztizált 1,5, majd 2,3%-hoz képest) felfelé, 2,8%-ra, (ezen belül a keleti tartományokban 3,0%-ra) módosította. A korábbinál kedvezőbbek a munkaerőpiacra vonatkozó előrejelzések is.
A vállalatok 34%-a javuló üzleti feltételeket, emelkedő forgalmat vár, (a legutóbbi, év eleji felméréskor ez az arány még csak 30% volt), míg romlástól már csak minden tizedik vállalat tart, (megjegyezve, hogy az év eleji felméréskor a romló helyzettől tartó cégek részaránya még 13% volt). Ezen belül a keleti tartományokban a vállalatok 29%-a számít üzleti helyzete javulására, míg romlástól csak 14%-uk tart. Az egykori NDK-ban 1994 ősze óta először fordul elő, hogy mind az építőiparban, mind pedig a kereskedelemben többségben vannak a helyzetük javulására számító vállalatok a helyzetük romlásától tartókkal szemben.
Az értéktöbblet-adó év eleji emelésének a konjunktúra alakulására gyakorolt negatív hatását hamar maga mögött hagyta a német gazdaság; úgy tűnik, az elkövetkező hónapokban az áfa-emelés által különösen érintett ágazatok (pl. gépjármű-kereskedelem) ismét a helyzet javulásában bízhatnak. S ha a kiskereskedelemben még mindig elő-előfordul borúlátást sejtető jelzés, azt messzemenően kiegyenlíti az exportorientált iparágak, elsősorban a beruházási javakat gyártó vállalatok folyamatosan javuló, bővülő üzleti tevékenysége.
A fogyasztói kereslet élénkülése a vásárlóerőnek a javuló foglalkoztatási helyzetből adódó növekedéséből táplálkozik. A kamarai vezetők a vállalati felmérés eredményeinek ismertetésekor ismételten felhívták a figyelmet a szakemberhiánynak a fellendülést mindinkább fékező hatására.
A konjunktúrális feltételek nem csak Németországban, hanem Európában, sőt az egész világban kivételesen stabilnak mutatkoznak. 2007 kora nyarán az exportőr vállalatok továbbra is számottevő aránya, 43%-a számol a kivitel bővülésével, (az év eleji 47%-kal szemben), a 4 százalékpontot kitevő különbség áttevődött a változatlan exportforgalommal számoló vállalkozások masszív, a válaszadók immár 52%-át kitevő csoportjába. Az export csökkenésére továbbra is csupán minden huszadik vállalat számol. Az exportkilátások különösen kedvezőek a beruházási javakat gyártók, illetve - más megközelítésben - a kínai, indiai és a kedvező konjunkturális kilátásokban bizakodó európai piacra szállítók esetében. Félelem jellemzően az amerikai konjunktúra gyöngüléséből, az euró tartósan magas árfolyamából és a kamatlábak ebből fakadóan magas voltából, valamint az energia- és nyersanyagárak emelkedéséből táplálkozik.
Nemcsak az exportőrökre jellemző, hanem a szolgáltatókra, építőipari és kereskedelmi vállalatokra is egyöntetűen átterjedt a beruházási szándékok erősödése. Az elkövetkező tizenkét hónap során az év eleji felméréshez hasonlóan, a válaszadó cégek 31%-a tervezi beruházási tevékenysége további növelését, több mint fele változatlan, míg 15%-a csökkenő beruházási aktivitást jelez. A legjobban, az átlagot meghaladó mértékben a 200 és 1000 fő közötti létszámot foglalkoztató, közepes nagyságú ipari vállalatok módosították, emelték beruházási terveiket.
A vállalatok 23%-a tervezi foglalkoztatotti létszáma egy éven belüli emelését, kétharmaduk változatlan létszámot tervez, míg létszámcsökkentésre várhatóan csak minden tizedik vállalat kényszerül. Így a kamarai szakértők számítása szerint a munkanélküliek száma az év átlagában az elmúlt esztendeihez képest 700 ezer fővel mérséklődik.
Martin Wansleben, a kamarai szövetség (DIHK) főtitkára a vállalati felmérés eredményeit értékelve felhívta a politika, a vállalkozói szféra és az egész társadalom figyelmét a reformok folytatásának szükségességére. Ennek ki kell terjednie a demográfiai feltételek alakulásához igazított társadalmi rendszerre, a munkaerőpiac rugalmassá tételére, a szakképzett munkaerő korlátozott beáramlásának szükségességére, a képzési rendszer teljesítőképességének növelésére, valamint az idősek és a kisgyermekes szülők foglalkoztatási esélyei javítására.
 
 
Juhász Imre
 
 

Kapcsolódó cikkek:
Növekvő német export
Hazatelepülő német cégek
Német várakozások
Német konjunktúra
Tartós német fellendülés
A német fém- és villamosiparról
Németország költségvetési hiánya

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje