Legyen a kezdőlapom! 2020.07.13. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Újabb tárgyalások
2006.12.13.
Gilyán György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közigazgatási államtitkára, a keleti piacokért felelős kormánybiztos és Szergej Morozov, Uljanovszk megye kormányzója 2006. május 3-án Budapesten tárgyalásokat folytatott a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról.

A GKM és Uljanovszk megye közötti gazdasági és együttműködési megállapodás aláírást követő sajtótájékoztatón Gilyán György hangsúlyozta: a magyar-orosz gazdasági együttműködésben egyre inkább előtérbe kerül a régiókkal való kapcsolatépítés. Szergej Morozov magyar know-how-nak nevezte, hogy orosz viszonylatban közvetlenül a régiókkal tárgyalnak a kapcsolatépítésről.

Küldöttségek sora

Az orosz delegációban a megyei adminisztráció vezetői mellett a helyi kamara alelnöke, valamint számos uljanovszki cég képviselői kaptak helyet. Az uljanovszki kormányzót a GKM közigazgatási államtitkárán kívül fogadta Benedek Fülöp, az FVM államtitkára, és tárgyalásokra került sor az EXIMBANK Zrt., az Ikarus Holding, valamint számos magyar agrár és élelmiszeripari cég képviselőivel.

Putyin elnök februári magyarországi látogatását követően felélénkültek a regionális kapcsolatok is, azóta Vologda megye, a sztavropoli terület, és most Uljanovszk megye kormányzója látogatott Magyarországra. Az elmúlt időszakban számos megállapodást írt alá a GKM az Oroszországi Föderáció régióival: a Csuvas Köztársasággal, Szverdlovszk és Cseljabinszk megyékkel, valamint Moszkva városával.

A magyar-uljanovszki kapcsolatok a kialakulás stádiumában vannak. Az elmúlt három évben a megyébe irányuló magyar export nem volt számottevő, a magyar import pedig néhány százezer dollárt tett ki. Orosz statisztikai adatok szerint Magyarország a megye exportjában a 13. helyen áll.

Gilyán György elmondta, hogy a most aláírt dokumentum keretjellegű, tartalmazza mindazokat a szempontokat, hogy miként kívánják a felek elősegíteni a kétoldalú kapcsolatok erősítését. Az államtitkár jelezte, hogy szeptember elején magyar üzletemberek utaznak Uljanovszk megye több városába, hogy a helyi vállalkozókkal felmérjék az együttműködés konkrét lehetőségeit. Úgy vélekedett, hogy magyar viszonylatban a tudományos együttműködésre is lehetne építeni, egyetemeik, főiskoláik részt vehetnének tapasztalatcserében.

Szergej Morozov emlékeztetett arra, hogy megyéjüknek korábban szoros kapcsolata volt Veszprém megyével. Szándékaik szerint ezt szeretnék feléleszteni, illetve más megyékkel is testvéri kapcsolat létesítésére törekednek.

Üzleti fórum

2006. március 30-án a moszkvai kereskedelmi képviseleten üzleti fórum keretében mutatkozott be Uljanovszk-megye. Az eddigi tárgyalások tapasztalatai szerint a baromfitenyésztés, az autó- és autóbusz alkatrészgyártás, valamint a lakásépítés terén bontakozhat ki gazdasági együttműködés. Az Aton-Invest Kft. baromfitenyésztésre szándékozik közös vállalatot létesíteni a megyében, a Hungarian Bus Kft-vel autó és autóbusz alkatrészek közös gyártásáról kívánnak tárgyalásokat folytatni, érdeklődés van a megyei lakásépítés programban való magyar részvétel iránt. Igény van az orosz piacon elismert hagyományos, jó minőségű magyar termékek (élelmiszerek, borok, gyógyszerek, orvosi berendezések és műszerek) szállítására. Uljanovszki részről vegyes-vállalatok létesítését javasolják az agrárium, az élelmiszeripar, az építés, építőanyag-gyártás, valamint az autóipar és járműalkatrész-gyártás terén.

Uljanovszk megyéről

A 37.300 km² kiterjedésű régió a Volga-menti Szövetségi Körzetben helyezkedik el. 1,4 millió fős lakosságából több mint egymillió ember városban él. Az azonos nevű, mintegy 650 ezer lakosú megyeszékhely Moszkvától 900 km-re, délkeletre fekszik. Nagyobb város még a 140 ezer lélekszámú Dimitrovgrád. A megye lakosságának 73%-a orosz, 12%-a tatár, 8%-a csuvas, alig 4%-a mordvin, 1%-a ukrán nemzetiségű.

Uljanovszk-megye gazdaságának jelentősebb ágazatai a regionális GDP-n belüli arányokkal kifejezve: ipar 26%, mezőgazdaság 11%, építőipar 5%, közlekedés-szállítás 11%, kereskedelem és szolgáltatások 16%.

Az ipari termelés szerkezete: gépipar, repülőgépgyártás és fémfeldolgozás 56% (autóipar, szerszámgépgyártás), élelmiszeripar 14% (malomipar, vajgyártás, húsipar), elektromos energetika 13%, építőanyag-ipar 5% (cementgyártás, szigetelőanyagok), könnyűipar 4% (textilipar, kötöttáru, szőnyeg) fűtőanyag termelés 2%. Az Oroszországban évente gyártott autóbuszok 28%-a és a teherautók 10%-a készül Uljanovszk megyében.

A megye fejlett mezőgazdasággal rendelkezik, területének 60%-a művelésbe bevont terület, amelynek mintegy 46% legelő. Szarvasmarha-, sertés- és baromfitenyésztés egyaránt megtalálható a megyében. A növénytermesztésen belül az ipari célú növények, a burgonya a cukorrépa és a gabonafélék termesztése meghatározó. A megyében három jelentős húsfeldolgozó üzem és egy jelentős kapacitású cukorgyár működik.

2005-ben az ipari termelés 6,8%-kal, a mezőgazdaság 1,4%-al, az építőipar 4%-kal a külkereskedelmi forgalom 6,2%-kal bővült (értéke 310 millió dollár). 47 millió dollár összegű külföldi tőkebeáramlást regisztráltak, a befektetések perspektivikus területeként a repülőgépipart, a gépjárműgyártást, a kőolaj-kitermelést, az üveggyártást, az élelmiszeripart, a fafeldolgozást és az építőanyag gyártást tartják számon.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje