Legyen a kezdőlapom! 2020.07.13. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Vologda megye
2006.12.04.
Putyin elnök budapesti látogatását követően Vologda megye képviselői Budapesten és Miskolcon folytattak üzleti tárgyalásokat orvosi műszerszállítások kérdéskörében.

Ezek a látogatások konkrét eredményeket hozhatnak a helyi és központi finanszírozású oroszországi beruházások terén történő együttműködésben. Vologda megyei képviselői Vjacseszlav Pozgaljov kormányzó vezetésével március végén Budapesten és Miskolcon vettek részt üzleti megbeszéléseken. A kormányzó a magyar fővárosban élénk érdeklődés mellett zajlott találkozó után egyebek között az orvosi műszerszállítások területén való együttműködés lehetőségét emelte ki. Vologda megyében gyermekkórház és egy radiológiai klinika építésében és műszerekkel való ellátásában működtek közre magyar vállalatok, kórházi műszereik szállításában szintén részt vesznek magyar cégek. A beruházások értéke eléri a 30 millió eurót – ismertette. Jelenleg egy 32 millió eurós beruházás keretében épülő megyei sportcsarnok felszerelésére írtak ki pályázatot, amelynek valószínűleg szintén magyar társaság lesz a nyertese — tette hozzá.

A megyéről

Vologda megye több mint másfél Magyarországnyi, főként erdő (73%) borította területen 145.700 km2-en fekszik. Földrajzilag igen kedvező helyen, hiszen elérhető közelségben vannak a legfejlettebb közép-, illetve északnyugati orosz, valamint az észak–európai piacok. A megye székhelye Vologda város, mely Moszkvától 450 kilométerre, északi irányban fekszik, alapításának éve megegyezik Moszkva alapításával (1147). Vologda megyében 28 közigazgatási egység, 344 település található, a négy legjelentősebb városa: Vologda, Cserepovec, Szokol, Velikij Usztjug,, mely az utóbbi orosz Mikulás, Gyed Moroz hazája. Lakosainak száma: 1.245.500 fő, ez Oroszország összlakosságának 0,9%-a.

Az erős iparral rendelkező megye vezető termelő ágazatai a kohászat (acél, drót, kábel) és a vegyipar (ammónia, kénsav, műtrágya, sztirol). A megyében található Oroszország legnagyobb fémkombinátja a Szeversztal Rt,, mely 2004-ben mintegy 10,5 millió tonna acélt állított elő. A megye gazdaságában további fontos szerepet játszik a gépipar (csapágy, feldolgozó gépek, kőolaj szivattyúk), a faipar (kitermelés és feldolgozás), a mezőgazdaság (hús, tej, len termelés) valamint a könnyűipar.

A megye termelő ágazatai az oroszországi teljes termeléshez a hengerelt áruk esetében 17%-al, acéltermelést tekintve 16%-al, a csapágy gyártás alapján 14,5%-al járulnak hozzá. Emellett jelentős a műtrágyagyártás 10,8% és a lenvászongyártás 11,4% aránya is. A megye a teljes orosz fakitermelésből 12,1%-al részesedik.

Vologda megye nettó költségvetési befizető, szaldója pozitív, bevételei nagy részben (58,7%) nyereségadókból származnak. 2004-ben költségvetési bevétele mintegy 120 milliárd forint nagyságrendű.

Külkereskedelem

Vologda megye külkereskedelme folyamatosan bővül. 2004-ben a teljes külkereskedelmi forgalom meghaladta a 3 milliárd dollárt. Kivitelében a legnagyobb részben, 75%-kal a vas –és acélipari termékek (2 milliárd dollár), illetve 14,7%-kal a vegyipari termékek (402 millió dollár, és a fa –faipari termékek 7%-kal (195 millió dollár) szerepeltek. Behozatala is figyelemre méltóan növekedett (+78%), mely főként a gépipari termékek importjának (213 M USD) tudható be.

A 2004. évi statisztikai kimutatások szerint a megye 93 országgal folytatott külkereskedelmi tevékenységet, melyek közül legfontosabb partnerei USA, Németország, Észtország, Olaszország, Törökország, Nagy -Britannia, Finnország, Irán, Irán, Mexikó, Svájc, Litvánia, Kína, Ukrajna, Franciaország, Kanada, Franciaország, Belgium, Dánia, Csehország, Ausztria és Magyarország.

Vologda megye külkereskedelme termék szerinti bontásban
Termékek
Export (M USD)

Aránya a teljes exportból (%)

Import (M USD)

Aránya a teljes importból (%)

Vas -acél, színesfém termékek
2059
75,1
32
9,5
Vegyiipari termékek
402
14,7
29
8,4
Fa-, faipari, fűrészáru
195
7,1
2
0,6
Energiahordozók
25
0,9
2
0,5
Gépipari termékek
14
0,5
213
62,6
Élelmiszer, élelmiszeripari nyersanyagok
5
0,2
9
2,6
Könnyűipari termékek (ruha, cipő)
0,04
0
0,2
0,05
Egyéb termékek
42
1,5
54
15,8
Összesen
2741
100
340
100

A megye vezető külkereskedelmi vállalatai: Severstal Rt., Ammofosz Rt., Cserepoveci AZOT, Severgal zRt., AGRO –Cserepovec, Cserepoveci bútorgyár, Fehér Patak zRt., Csagodosenszkij Üveggyár, stb.

Külföldi befektetések

Vologda az Oroszországi Gazdaságfejlesztési Minisztérium felmérése alapján 2004-ben a 8. legvonzóbb befektetői célpont volt az Orosz Föderációban, maga mögött hagyva ezzel pl. Tyumeny megyét. A külföldi befektetések jelentős része a vas– és acéliparba irányultak. A legnagyobb befektetők: az USA, Nagy –Britannia, Finnország és Németország cégei voltak.

Vologda regionális szinten is intenzíven ápolja külkapcsolatait az USA-val, Finnországgal, Svédországgal, Norvégiával, Ausztriával, Szlovákiával, Olaszországgal, Spanyolországgal, Csehországgal, s végül, de nem utolsó sorban hazánkban Borsod –Abaúj –Zemplén megyével.

További információ a megyéről: www.vologda-oblast.ru


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje