Legyen a kezdőlapom! 2020.07.07. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Szervezeti változások a VPOP-nál
2007.01.09.
Románia uniós felvétele ha létszámleépítést nem is, de szervezeti átalakítást, ill. a tevékenység súlypontjainak megváltozását fogja hozni magával a Vám- és Pénzügyőrségnél.

Románia uniós felvételével januártól újabb határszakaszunk vált az Európai Unió belső határává. Mint emlékezetes, hazánk 2004-es csatlakozása kapcsán nyolcszáz dolgozójától vált meg a Vám- és Pénzügyőrség, ugyanis a drasztikusan visszaeső vámolási feladatok már nem igényelték a korábbi létszámot. Most ilyen jellegű leépítés nem következik be, de a szervezeti átalakítás megkerülhetetlen. Ennek során az úgynevezett határvámhivatalok megszűnnek, a vámosok a legközelebbi fővámhivatalokhoz tartoznak január elsejétől, és munkájuk zöme a jövedéki ellenőrzésekre koncentrálódik majd. Ezt elsősorban az indokolja, hogy a két újonnan csatlakozó országnak, Romániának és Bulgáriának csak 2009 végéig kell a cigaretta jövedéki adóját az uniós szintre emelniük, s jogos az aggodalom, hogy az árkülönbség miatt megindul a viszonylag olcsó román és bolgár cigaretta behozatala az országba. A hazai jövedéki törvény preventív intézkedésként januártól szigorítást vezet be: Románia felől kizárólag 200 szál cigaretta hozható be adómentesen, az e fölötti mennyiség után meg kell fizetni a jövedéki adót. Mint ismert, az általános uniós szabályok szerint 800 szál a szabadon bevihető mennyiség, néhány ország azonban ennél szigorúbban védi a saját piacát. Például Ausztria Magyarországgal szemben 2008 végéig, amíg el nem érjük az uniós adószintet szintén a 200 szálas szabályt tartja fenn.
Románia csatlakozása után az is új helyzetet teremt, hogy a befelé jövő forgalom 10-15, a kifelé irányuló pedig 20-30 százalékkal esik vissza, a csökkenő vámfeladatok pedig a bevételek mérséklődését hozzák magukkal. Előzetes számítások szerint csak az áfából 60-65 milliárd forint esik ki éves szinten a VPOP kasszájából, az elmaradó vámbevétel pedig megközelítheti a 2 milliárd forintot.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje