Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Májusban javult a bizalom
2008.06.16.
Az áprilisi, soha nem látott alacsony szintről májusban határozottan felfelé mozdult a GKI 1996 óta mért konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint májusban minden ágazat és a fogyasztók várakozása is kedvezőbb volt az előző havinál. Az áprilisi zuhanás után különösen a magyar gazdaság kilátásainak megítélése javult látványosan az üzleti szektorban, jelezve, hogy az áprilisi pesszimizmus egyik előidézője a felmérés előtt felbomlott koalíció volt.
Májusban az üzleti bizalmi index valamivel a márciusi szint fölé is emelkedett. Az iparban áprilishoz képest javult a termelési kilátások és a rendelésállományok megítélése. Az elmúlt időszak termeléséről és a készletekről alkotott vélemény ugyan kissé romlott, de a kedvező változások hatása erősebb volt. Az exportrendelések megítélése nem javult, a foglalkoztatási szándék pedig romlott. Mérséklődött viszont a tervezett áremelések mértéke és a köre is.
Az építőiparban a termelési helyzet megítélése valamelyest tovább romlott, a rendelésállomány minősítése és a foglalkoztatási várakozás viszont enyhén javult. Áprilishoz képest a válaszolók áremelési tervei is kissé visszafogottabbak lettek.
A kereskedelmi bizalmi index értéke 2008 első negyedévében folyamatosan nőtt, majd az áprilisi visszaesést követően májusban ismét javult. Az eladási pozíció megítélése, a rendelések várható alakulására vonatkozó várakozás és a készletszint megítélése egyaránt javult a megelőző hónaphoz képest. Viszont a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés mértéke az előző havi jelentős csökkenést követően emelkedett.
A szolgáltató szférában a várható üzletmenet megítélése valamint a foglalkoztatási hajlandóság egyaránt jelentősen javult áprilishoz képest, a várható forgalom megítélése azonban kissé visszaesett.
A GKI fogyasztói bizalmi index 2008-ban az első kéthavi stagnálást követően a márciusi és áprilisi visszaesés hatására 13 éve nem tapasztalt mélypontra jutott. Ehhez képest májusban pozitív elmozdulás történt, az index a márciusi szintre emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetére, megtakarítási képességére és a várható munkanélküliségre vonatkozó várakozásai egyaránt javultak. Az áremelkedések mértékéről viszont pesszimistábban vélekedtek az emberek.

Kapcsolódó cikkek:
Javuló üzleti várakozások
Elemzés a magyar gazdaságról
Kifelé a gödörből
Picinyke fejlődés

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje