Legyen a kezdőlapom! 2020.12.05. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
A holland kormány számvetése
2008.07.10.
A szokásos tavaszi számvetés során a holland kormány kedvezően értékelte a holland államháztartás helyzetét, többmilliós többletbevétel keletkezett.

A gazdaság erősödése és a foglalkoztatás növekedése folytán az adó- és járulékbevételekből közel 4 milliárd euró többletbevétel keletkezett, ennek következtében csökkent az államadósság és az államháztartás egyenlege 0,4 százalékos többletet mutatott.
Az 1969-ben történt bevezetése óta az ÁFA vált a költségvetés legfontosabb bevételi forrásává, nagysága megfelel a holland GDP 6,5 százalékának. 2007-ben ebből az adónemből származott az összes adóbevétel egy-harmada.
A munkát terhelő adókból származik a költségvetési bevételek 29 százaléka, a vállalati nyereségadó befizetések részesedése 14 százalék a jövedéki adóé 8 százalék. A holland ÁFA befizetések 68,5 százaléka a háztartások fogyasztásából ered.
 
Hollandiában az év első három hónapjában, negyedéves szinten mindössze 0,2 százalékos volt a növekedés, ami az elmúlt három év leggyengébb negyedéves teljesítménye. A lassulás oka a kivitel és a lakossági fogyasztás csökkenése. Az előző év folyamán a gazdaság erősödése folyamatos volt, így éves összehasonlításban az 2008. első negyedéves növekedés még mindig 3,1 százalék. Továbbra is alacsony az infláció (1,7%) és a foglalkoztatás továbbra is emelkedik. A feldolgozóipari termelés azonban jelentősen lelassult.
 
A holland pénzügyminisztérium a január 1-vel bevezetett csomagolási adó mérsékléséről döntött. Csökkentik a bioszintetikus csomagolóanyagok használatára kivetett adót (a papír adószintjére) és a franchise hálózat tagjai is egyéni vállalatként adózhatnak, ami gyakorlatilag az adómentességet biztosít számukra. Az intézkedéssel a csomagolási adó áremelkedésre gyakorolt hatását igyekeztek mérsékelni.

Kapcsolódó cikkek:
Felvásárolt holland vállalatok
Jól teljesít a holland gazdaság
Borúsabb holland előrejelzés

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje