Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Rugalmas holland rendszer
2008.07.21.
A holland munkaügyi tárca a nyugdíjkorhatár utáni munkavégzést ösztönző, rugalmas rendszer bevezetését tervezi.

Jelenleg 65 éves korban az aktív munkavégzés automatikusan megszűnik. A tárca a nyugdíjkorhatár kötelezően 67 évre emelésével szemben olyan rendszert vezetne be, amelyben a munkavállaló tetszés szerint választhatja meg, hogy 65 év felett mikortól kívánja igénybe venni az állami nyugdíjat. A halasztást évi 5 százalék nyugdíjemelés és az alkalmazotti járulékfizetés alóli mentesség ösztönözné. Az alkalmazói oldalon a betegség esetén fizetendő táppénz hozzájárulás két évre való átvállalásával ösztönöznék a 65 év felettiek foglalkoztatását. Elbocsátások esetén azonban a 65 év felettieket küldenék el először. A terveket a szakszervezetek és a munkaadók szövetsége is támogatja.
 
A Hollandiában befektetett amerikai vállalatoknak az ország tőkevonzó képességéről készített értékelése szerint, annak javítása érdekében egyszerűsíteni kell a vállalkozásokra vonatkozó előírásokat, enyhíteni az alkalmazottak elbocsátására vonatkozó feltételeket, fokozatosan emelni kell a nyugdíjkorhatárt és meggyorsítani a termelékenység növekedését.
 
A rotterdami Erasmus Egyetem tanulmánya szerint a termelését külföldre helyező holland vállalatok közel 85 százaléka elégedetlen döntésének eredményével, ami jobbára arra vezethető vissza, hogy a vállalatok a rövidtávú költség-megtakarítást tartják szem előtt, de az okok között szerepel a tapasztalatok és a szervezettség hiánya, valamint a kulturális különbségek is. Ágazati szempontból kivételt képeznek az ICT, az üzleti szolgáltatások és a média szektor vállalatai, és a vállalatvezetés, valamint az 50 százalék feletti tulajdoni hányad megőrzése esetén is jobb hatásfokkal működik a termelés kihelyezés.

Kapcsolódó cikkek:
Környezettudatos hollandok
A holland kormány számvetése

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje