Legyen a kezdőlapom! 2020.11.27. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Beavatkozott a belga állam
2008.12.02.
Belgiumban is állami beavatkozásra volt szükség a hitelválság okán, de ennek ára van: újra nő majd az államadósság mértéke.

Az USA-ból elindult nemzetközi hitelválság Belgiumba már júniusban megérkezett, ami szeptemberben tovább eszkalálódott, és a belga kormánynak mindössze egy hétvégéje maradt arra, hogy - uniós tagállami segítséget is kérve - kormányzati és pénzpiaci összefogással megmentsen a fizetésképtelenségtől két nemzetközi és európai mércével is jelentős méretű pénzintézetet, valamint elkerüljön egy azonnali befektetői pánik okozta negatív pénzügyi spirált.
A nagyon masszív állami beavatkozás, illetve tőkepiaci injekció révén megmenekült a teljes csődtől az ország legnagyobb bankjai közül a FORTIS és a DEXIA. Bár a Benelux államok közül csak belga részről a FORTIS-nak nyújtott 4,7 milliárd euró, és a DEXIA megmentésére fordított 2,5 milliárd euró nem közvetlenül a jövő évi költségvetést fogja terhelni, a 2009-es államszövetségi költségvetés tervezett hiánya várhatóan így is minimum 5,5 milliárd euró lesz. Elkerülhetetlen az állami beavatkozás, illetve az eddiginél szélesebb körű és hangsúlyosabb állami szerepvállalás tartós fennmaradása a pénzügyi szektorban.
Az állami beavatkozás ára azonban az egyébként az elmúlt évek igen magas szintjéhez képest fokozatosan csökkenő tendenciát mutató belga államadósság mértékének újbóli növekedése lesz.
A belga Nemzeti Bank felmérése szerint az üzleti bizalom visszaesése a legsúlyosabb a termelő szektorban volt. A kereskedelmet, a termelést és az építőipart is magában foglaló indikátor folytatta eddigi lejtmenetét, és további 14,9%-ot süllyedt. A májusban 23 éves csúcson, 5,1%-on lévő infláció a nyár folyamán tovább romlott, 5,4-5,9% között ingadozott, a vásárlóerő folyamatos és érezhető csökkenése komoly társadalmi feszültségben jelenik meg. A munkaképes lakosság változatlanul 6,6%-a munkanélküli.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje