Legyen a kezdőlapom! 2020.12.06. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
GEF: kézzelfogható eredmények
2008.12.18.
A Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) közel fél éves fennállása alatt érdemi konzultáció és együttműködés valósult meg a kormányzat és a gazdasági szféra képviselői között.

Ezek az együttműködések egyrészt a gazdasági válságot ellensúlyozó, másrészt az adminisztratív terhek csökkentésére irányuló kormányzati intézkedésekkel kapcsolatosak - hangzott el Bajnai Gordontól a fórum idei utolsó ülése után.
A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint a kormányzati intézkedések eredményeként a mikro-, kis- és közepes vállalkozások egyre több helyen és könnyebben juthatnak kedvező kamatozású hitelekhez, melyből beruházásaikat és mindennapi működésüket is fedezhetik. Az eddigi intézkedések következtében körülbelül nettó 700-800 milliárd forintnyi forrás érhető el már most, illetve januártól még több kereskedelmi banknál és pénzügyi közvetítőnél lehet hozzáférni a mikrohitelhez és a KKV-hitelhez. Ezen túl az idén két százalékra nőtt a Széchenyi-kártya kamattámogatása, a jövő év elejétől pedig 900 milliárd forintra emelkedik a hitelgarancia.
Bajnai Gordon hozzátette: a fórum működésének eddigi ideje alatt elfogadták az új közbeszerzési, valamint közigazgatási törvényt; hamarosan 25 százalékkal csökken a szakhatósági eljárások száma, amelynek köszönhetően jelentősen egyszerűsödni fognak a telephely-engedélyezések is. Továbbá 2009 júliusától a kormányzati és önkormányzati szerveknek, intézményeknek késedelmes fizetés esetén kötelező lesz kamatot fizetniük.
Futó Péter a GEF társelnöke, az MGYOSZ elnöke kiemelte, rendkívül fontosnak tartják, hogy az európai uniós forrásokból évente körülbelül 3 milliárd eurónyi támogatás minél nagyobb hányada jusson el a gazdaságba. Ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a gazdaság szereplői elismeréssel fogadták az uniós pályázatoknál az előlegfizetés 40 százalékra történő emelését.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje