Legyen a kezdőlapom! 2020.11.28. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Egyezség van, de...
2009.01.19.
Még nem érezzük az eredményét a Moszkvában a január 17-én megrendezett gázcsúcsnak, de várjuk, mikor kaphat Európa újra gázt Oroszországból. Elvileg ma...

Hosszú tárgyalások eredményeként megállapodott Vlagyimir Putyin orosz, és Julija Timosenko ukrán kormányfő az Ukrajna gázellátását 2009-re biztosító kétoldalú szerződés feltételeiről. A megegyezést a hírek szerint az könnyítette meg, hogy az ukránok beleegyeztek: egy rövidtávú kedvezmény mellett a jövőben piaci áron, az eddigi ár duplájáért veszik a gázt az oroszoktól.

Bár Putyin a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón ugyan csak annyit mondott, hogy a gázszállítások hamarosan felújulnak, de elhangzott a hétfői időpont. Elvileg ennek nincs akadálya, mert a szerződés korábbi információk szerint már hosszabb ideje teljes egészében készen állt, csak az árakat kell beírni. A részletek kidolgozásával a Gazpromot és a Naftogazt bízták meg.
A megállapodás végül azt rögzítette, hogy Oroszország és Ukrajna 2009. január 1-től áttér az európai árakra és árképzésre, de Oroszország idén még 20 százalék kedvezményt ad a szomszédos országnak a gáz árából. Cserében az ukránok sem emelik idén a 2010-ig érvényes szerződésben foglalt, rendkívül alacsony tranzitdíjat, amelyet az oroszok az Ukrajnán áthaladó gázszállításért fizetnek. 2010. január 1-től viszont Oroszország és Ukrajna a gázt illetően teljesen áttér a piaci árra és árképzésre mind a gáz árát, mind a tranzit díját illetően.
Mivel az átlagos európai ár jelenleg 450 dollár, a 20 százalékos kedvezménnyel Ukrajna egyelőre 360 dollárt fizet ezer köbméter gázért, és a korábbi szerződés értelmében idén még 1,7 dollárt kap tranzitdíjként ezer köbméter/száz kilométerenként. Az ukránok tavaly 179,5 dollárt fizettek ezer köbméterért, december végén 201 dollárt ajánlottak, de Moszkva 250-et követelt. A vita elmérgesedése után az orosz álláspont megváltozott, s az oroszok 450 dollárt, vagyis teljes piaci árat kérték. A mostani megállapodás értelmében tehát Oroszország ugyan ad némi kedvezményt, de Ukrajna még így is kénytelen a tavaly ár kétszeresét fizetni.
Az még nem ismert, hogy a kialkudott árak egész évre szólnak-e, vagy a szerződés rögzíti, hogy év közben a piaci árak alakulásának megfelelően változnak, de az utóbbira utal az európai árképzés bevezetéséről szóló megjegyzés. Mivel ugyanis a gáz árát fél éves késéssel az olajárak alakulása alapján kalkulálják, bizonyosnak tűnik, hogy az orosz gáz piaci ára hamarosan a felére, vagy annál is nagyobb mértékben csökken.
Nem szóltak a felek a tranzitrendszer működtetéséhez szükséges, úgynevezett műszaki gáz kérdéséről sem, amelyet a szokásjog és a szerződések értelmében Ukrajnának kellene fedezni, amellyel azonban állítólag az ukránok jelenleg nem rendelkeznek.
Orosz kormány közeli források szerint a megállapodás fontos eleme, hogy a Gazprom és a Naftogaz közvetlen kapcsolatban áll majd egymással, s hogy hosszú távú megállapodásról van szó. Mindez együttesen teljesen átláthatóvá, kiszámíthatóvá és piaci jellegűvé teszi az orosz-ukrán gázkapcsolatokat. A tárgyalásokon külön kezelik az Ukrajnának szóló gázszállításokat és a tranzitot, és egyetértés van abban, hogy a tranzit technológiai biztosítása a tranzit ország feladata.
A jelek szerint feleslegessé válik a gázszállítást ellenőrző - mindeddig rendkívül fontos missziót betöltő - nemzetközi megfigyelő csoport tevékenysége, s nem lesz szükség arra sem, hogy megalakuljon a már megszervezett nemzetközi konzorcium, amely Ukrajna számára biztosította volna a tranzit működtetéséhez szükséges úgynevezett műszaki gázt, mivel a szerződések aláírása után a felek önállóan és átláthatóan maguk is tudják ellenőrizni. Előbb azonban ki kell várni a tranzit beindulását – vélik orosz részről.
A Gazpromnál úgy nyilatkoztak, hogy a megfigyelő csoport tevékenysége már eddig is igen jelentősen hozzájárult a megállapodások eléréséhez, és tevékenységének folytatása hasznos lenne a tranzit felújítása után is Oroszországnak, Ukrajnának és az EU-nak egyaránt. A Gazprom a kormányfők által elért megállapodás legfontosabb taktikai elemének az európai gázszállítások felújítását nyilvánította, míg az európai árakra és árképzésre való áttérést és a megállapodás hosszú távú jellegét stratégiai eredményként könyvelte el.
Az orosz-ukrán gázvita közel 20 európai országot érintett, és időlegesen több országot szinte teljesen megfosztott a földgáztól. Az uniós államok által felhasznált gáz negyede érkezik Oroszországból, az orosz import 80 százaléka pedig Ukrajnán halad át, így az oroszokra és ukránokra az Európai Unió részéről is nyomás nehezedett, hogy mielőbb megegyezzenek. Brüsszel részéről már olyan nyilatkozatok is elhangoztak, miszerint a szombati tárgyalás volt Oroszország és Ukrajna legjobb és egyben utolsó esélye, hogy megmutassák, komolyan veszik a vita megoldását. Uniós részről "A gáznak jönnie kell" - közölte Johannes Laitenberger, az Európai Bizotság szóvivője, aki azt is kijelentette, hogy most dől el, az oroszok és az ukránok megbízható partnernek számítanak-e a jövőben.
Molnár Csaba energiaügyi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy minden eddiginél nagyobb az esély arra, hogy a hét elején, akár már hétfőn megkezdődjenek a gázszállítások. Amennyiben sikerül megállapodni abban is, hogy csere formájában az európai szállításokat a magyar-szlovák-ukrán határ közelében lévő gáztárolókból kezdik meg, akkor néhány órára van szükség ahhoz, hogy Magyarországra érkezzen a földgáz, ha nem, akkor az egy-másfél napot vesz igénybe. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. felkészült az Ukrajnából érkező földgáz fogadására.
Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy Magyarország még hosszú ideig képes biztonságosan fenntartani belföldi forrásból - a föld alatti tárolókból és belföldi kitermelésből - a gázellátást, és segíteni is tud szomszédainak.

Kapcsolódó cikkek:
Várunk, várunk és várunk

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje