Legyen a kezdőlapom! 2020.12.06. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
1 euró = 300 forint?
2009.01.21.
Az egyenlet hamarosan igazzá válhat, hiszen a forint az utóbbi időben nagyon sokat gyengült, így az euró árfolyama hamarosan elérheti a 290, sőt akár a 300 forintot is.

Elemzői vélemények szerint a forint gyengülése beleillik a régiós trendbe, hiszen a recesszió miatt a valuták óriási nyomás alatt vannak. Ez a nagymértékű csökkenés azzal is magyarázható, hogy a visszaesés mélyebb lesz a vártnál, illetve a befektetők alacsony kockázatvállalási hajlandóságot mutatnak.
Ez, a régiós devizákra nehezedő nyomás a következő időszakban sem szűnik meg, s mivel a válság egyre súlyosabb lesz, így a forint/euró árfolyam is vissza fog esni. Ennek eredményeként alakulhat ki a címben szereplő egyenlet, azaz 1 euró =300 forint. A szakértők szerint ez a nyomás csak a második negyedév végére csökkenhet. Amennyiben addigra a nagy gazdaságokban olyan jelek mutatkoznak, hogy a recesszió már nem mélyül tovább, úgy a devizák erősödése is megindulhat.
A Magyar Nemzeti Bank a jelenlegi gyenge forinttal szemben nem tud mit tenni, hiszen a kamatszint ebben a helyzetben nincs befolyással az árfolyamra. Az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank tovább folytatja a kamatcsökkentést, így az alapkamat visszaállhat az októberi 300 bázisponttal történő emelés előtti szintre. Miután ez visszaállt, várhatóan a MNB ritkábban és/vagy kisebb lépésekben folytatja az enyhítést.
Más szakértői vélemények szerint, nem azzal van a probléma, hogy egy euró háromszáz forintba fog kerülni, hanem azzal, hogy a fél évvel ezelőtti szinthez képest ötven, hatvan forintot romlott az árfolyam.
A válság hatásai kiszámíthatatlanok, nem lehet előre megjósolni, hogy meddig tart a forint „mélyrepülése”, mikor lehet ismét kedvező áron hozzájutni a közös európai valutához.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje