Legyen a kezdőlapom! 2020.11.28. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Itt a gáz
2009.01.21.
Január 20-án, kedden 13.20 órakor megindult a földgázszállítás Ukrajna irányából Magyarországra. A válság (átmenetileg?) megoldódott, de sokakat késztet tennivalók továbbgondolására.

Magyarországon megkezdődött a gázforgalmazási irányok átállítása, hiszen január 6. óta a belföldi felhasználás döntő részét fedező mennyiséget a magyarországi föld alatti gáztárolókból vették-veszik ki, illetve nyugatról importból érkezett. Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szerint hazánk jól vizsgázott, jól kezelte a gázellátásban beállt, közel háromhetes krízishelyzetet. Hozzátette: szerdától (azaz mától) várhatóan napi 30-34 millió köbméter gáz, vagyis a szerződéses mennyiség érkezik majd az országba.
- Tartósnak tűnő megállapodás született Ukrajna és Oroszország között, ez azonban nem jelenti azt, hogy soha többé nem kell szembenézni hasonló problémákkal – közölte Göncz Kinga külügyminiszter, aki szerint a jövőben további gáztározókra lesz szükség Magyarországon, össze kell kötni a régió gázhálózatait és megépíteni egy észak-déli vezetéket. A kelet- és délkelet-európai térségben lévő államoknak ugyanis szolidárisaknak kell egymással lenniük energiakérdésekben. Gondolkoznunk kell egy Szlovákiát és Magyarországot összekötő, valóban működőképes és megfelelő kapacitású vezeték kiépítéséről is – tette hozzá. A magyar külügyminiszter szerint a mostani krízis azt mutatta meg, hogy bár továbbra is Ukrajna marad a fő tranzitország, de alternatív útvonalakra, így az Északi és a Déli Áramlatra és a Nabuccóra is szükség van. Ezért a január 27-i Nabucco-csúcs célja összehozni az érintett szereplőket annak érdekében, hogy felgyorsuljon a projekt megvalósítása - mondta Göncz Kinga.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a lezárult gázválság egyik fő tanulsága, hogy helyesen járt el Magyarország, amikor nagyon sok tározót épített az elmúlt öt-hat évben. A fogyasztók fizették ki ezek árát a gáz árában, de vélhetően ők is úgy gondolják most, hogy megérte, mert az energiabiztonság elsődleges. További fontos tanulság, hogy össze kell kötni az európai uniós régió energiavezetékeit, és új vezetékeket kell építeni Európában. Hozzátette: hét eleji ománi és katari látogatásának is az a fő célja, hogy új energiabeszerzési forrásokról (cseppfolyós földgáz szállításáról) tárgyaljon. Érdemes lenne megfontolni és elemezni, hogy ne Oroszország és Ukrajna közti vita tárgya legyen az Ukrajnán keresztül történő szállítás, hanem az Európai Unió és annak tagországai állapodjanak meg Ukrajnával, és mi az orosz határon vegyük meg a gázt – fogalmazott a kormányfő. Természetesen ezt egy ország nem teheti meg, közösen kell megtennünk. Magyarországnak mindenesetre érdemes lenne ezt kezdeményeznie. Gyurcsány Ferenc értékelése szerint Magyarország jól vizsgázott a gázkrízis megoldásában. Megköszönte sok százezer magyar család „visszafogottságát”, amely lehetővé tette, hogy Magyarország segítsen a gázellátási válságtól súlyosan szenvedő Szerbiának és Boszniának. Visszatekintve a gázválságra leszögezte: elfogadhatatlan, hogy akár Moszkva, akár Kijev olyan helyzetbe hozza Magyarországot, az Európai Uniót, hogy az általunk sokszor nem is pontosan értett vitájuk miatt az európai gazdaság és a családok ilyen nehéz helyzetbe kerüljenek.
José Manuel Barroso szerint az Európai Uniónak tanulságokat kell levonnia a gázvitából. Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a brüsszeli bizottság erőteljes nyomást fejtett ki az orosz és az ukrán félre a közvetlen és érdemi, kétoldalú, magas szintű tárgyalások és a rendezés érdekében. Azt sem rejtette véka alá, hogy a két kormány válság alatti magatartása súlyos csalódást jelentett számára. Mint mondta, eddigi politikai pályafutása során még soha nem tapasztalta, hogy ennyire szisztematikusan hagytak volna a felek figyelmen kívül létrejött megállapodásokat.
- Bejelentették, hogy megállapodtak, majd kiderült, hogy nem cselekednek ennek megfelelően. Újra és újra. Ezt nem fogom elfelejteni – közölte Barroso, teljességgel elfogadhatatlannak nevezve azt, hogy az európai gázfogyasztók az orosz-ukrán elszámolási vita túszává váltak.
Az EB elnöke szorgalmazta az európai energiabiztonság érdekében szükséges intézkedések megtételét, köztük a felhasznált energiafajták, az energiabeszerzési források és a szállítási útvonalak diverzifikálását.
A Gazprom vezérigazgató-helyettese kijelentette: Európa gázellátásában az orosz gáznak nincs komoly alternatívája. Azt mondta, a Gazprom soha nem tekintette az orosz részvétellel már létező, illetve tervezett vezetékek versenyképes alternatívájának a (közép-ázsiai gázt Oroszország elkerülésével Európába juttatni hivatott, tervezett) Nabucco vezetéket. Leszögezte viszont, hogy a most Ukrajnával lezajlott válság nyomán az orosz monopólium a gázszállítási útvonalak maximális diverzifikálását tekinti célszerűnek. Az árakról szólva – amelyek a nyilvánosság számára még mindig nem egyértelműek - azt mondta, hogy az idén az éves átlagos gázár Ukrajnának ezer köbméterenként 250 dollár alatt lesz, Európának 280 dollár körül. 2010-től Ukrajnának ezer köbméter gáz száz kilométerre szállításáért Oroszország 2,50 dollár körül fizet. Az idén még marad az 1,70 dolláros, tavalyi tranzitdíj.
Julija Timosenko ukrán kormányfő kedden Kijevben az Andris Piebalgs uniós biztossal folytatott tárgyalásait követően pontos árat közölt: mint mondta, az idén Ukrajna számára nem lesz negyedévenkénti árfelülvizsgálat, 2009. január elsejétől számítva ezer köbméterenként 228,80 dollárért kapja az orosz gázt egész évben.

Kapcsolódó cikkek:
Várunk, várunk és várunk
Egyezség van, de...

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje