Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Hiány lesz a hollandoknál
2009.02.24.
Az idén úgy az export, mint az import csökkenésével számolnak Hollandiában, a GDP arányos államadósság magas marad.

A decemberi, még nem végleges adatok szerint a GDP 2,25 százalékos növekedése teljes mértékben a 2007-es gyors, 3,5 százalékos fejlődés áthúzó hatásának a következménye; a lassulás az év során folyamatos volt, az utolsó két negyedévben az előző három hónaphoz képest egyáltalán nem volt növekedés. A világkereskedelem szűkülése folytán a hazai előállítású termékek kivitelének növekedése 0,5 százalékra, a re-export bővülésének dinamikája 5 százalékra lassult. A munkanélküliség szintje 4 százalékon valószínűsíthető.
A háztartások jövedelmének csökkenésével a lakossági fogyasztás 2 százalékon stagnált, a közösségi fogyasztás 1,5 százalékkal bővült. Az üzleti célú beruházások a korábbi időszak kedvező hatásai miatt tavaly még 8,5 százalékkal növekedtek, az év végére a növekedés dinamikája a korábbi felére esett vissza. A válság hatásaként a reálgazdaságban növekvő problémák leginkább a hitelezés hiánya, a vállalatok növekvő kapacitásának csökkentése és a nyugdíjalapi vagyonvesztések területein koncentrálódik. Az év első felében magas olajárak, továbbá a 2008-ra bevezetett néhány adóemelés következtében az infláció 2,5 százalékra gyorsult. A szerződéses béralkuk a munkabérek átlagosan 3,5 százalékos emelkedését eredményezték.
A földgázeladások tervezettnél nagyobb bevételei körülbelül felerészben ellensúlyozni tudták a vártnál kisebb adóbevételeket, így az uniós befizetések csökkenésével, a holland költségvetésben a tavalyi évre még 1,3 százalékos GDP arányos többlet valószínűsíthető.
A pénzpiaci válság miatt tett állami beavatkozások következtében a tavalyi GDP arányos államadósság a maastrichti határértéket megközelítő, 56,7 százalékra emelkedett.
Ami az idei évet illeti, a holland gazdaság - tizenhét év óta először - a nemzetközi konjunktúra romlása, a kivitel visszaesése, kisebb mértékben a belső kereslet csökkenése következtében 0,75 százalékra szűkül. A kivitel 2009-ben 2,25 százalékkal, a behozatal 2,5 százalékkal csökken: a hazai előállítású termékek exportja 1,25 százalékkal, a re-export 3 százalékkal lesz kevesebb, mint egy évvel korábban. A gazdaság lehűlésével a termelő szféra kibocsátása 1,75 százalékkal csökken, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalékra emelkedik.
A lakossági fogyasztás növekedése 0 százalékra lassul, a közösségi fogyasztás azonban 2,2 százalékkal emelkedik majd. Az infláció az alacsonyabb olajárak és az egységnyi bérköltség csökkenése miatt 1,5 százalékra mérséklődik. Az alacsonyabb infláció és a növekvő munkanélküliség az idei évtől visszafogottabb, körülbelül 3 százalékos béremelésekhez vezet.
A holland költségvetésben a korábbi szufficitet a recesszió, az adóbevételek csökkenése és a munkanélküli segélyekkel járó kiadások növekedése folytán az idén 1,2 százalékos, jövőre 2,4 százalékos hiány váltja fel. Az adóbevételek szűkülését nem kis mértékben az idei költségvetésben bevezetett adókönnyítések és a válság elleni gazdaságélénkítő csomag keretében lehetővé tett amortizációval járó adóalap-csökkenés idézi elő. A földgáz eladásokból származó bevételek 2009-ben a GDP 1,4 százalékára mérséklődnek. A pénzpiaci intervenció céljaira viszonylag kedvező feltételekkel felvett hitelek kamatterheit csökkentik a pénzintézetekből érkező osztalék- és kamatbefizetések. Az állami intervenciónak köszönhetően azonban a GDP arányos államadósság az idén is magas, 52 százalékos szinten marad.

Kapcsolódó cikkek:
A holland kormány számvetése
Válságkezelés holland módra
Hatmilliárdos holland csomag

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje