Legyen a kezdőlapom! 2020.12.06. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Spanyolország leminősítése
2009.03.18.
A növekvő gazdasági nehézségek, mindenekelőtt a megugró költségvetési deficit hatására a Standard & Poor's a maximális AAA-ról AA+-ra rontotta Spanyolország hitelminősítését.

Előzetes kalkulációk szerint ez 11,2 milliárd euróval fogja megnövelni az ország hitelállományát az elkövetkezendő években.
A makrogazdasági mutatók szerint Spanyolországot is rendkívül erősen sújtja a gazdasági válság. A GDP 2008 harmadik negyedévében 0,2 százalékkal, a negyedikben pedig 0,8 százalékkal csökkent. A spanyolok vigasza azonban, hogy az év egészére nézve összességében 1,1 százalékkal emelkedett.
A Nemzeti Statisztikai Hivatal, az INEM szerint 2008-ban történelmi rekordot döntött a munkanélküliség: a munkanélküliek száma 46,9 százalékkal, több mint 900 ezer fővel nőtt, és elérte a 3.128.963 főt. Az építőiparban több mint 300 ezer munkahely szűnt meg, és megduplázódott a munkanélküliek száma is. A szolgáltatási szektorban közel félmillió ember munkahelyét szüntették meg, ami 38 százalékos emelkedést jelentett. Az iparban 119.891 főt bocsátottak el. Az elbocsátási hullám legnagyobb vesztesei a Spanyolországban élő külföldiek voltak. Az idei év elején tovább folytatódott a tendencia, és január végén már több mint 3,3 millió munkanélkülit tartottak nyilván.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje