Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Amszterdami tőzsde-bukta
2009.03.19.
A holland gazdaság már a tavalyi év harmadik negyedévében komoly recesszióba került, ugyanis drasztikusan visszaesett az export és a lakossági fogyasztás is.

Éves összehasonlításban a növekedés az előző évi felére, azaz 1,8 százalékra csökkent, és ez volt a második negyedév, amikor az előzőhöz viszonyítva 0 százalékos volt a növekedés. A lassulás a gazdaság egészére átterjedt, s a vártnál is erőteljesebb volt a holland növekedés motorjának számító export, továbbá a lakossági fogyasztás területén. A kibocsátás a termelő és a szolgáltató szektorban egyaránt visszaesett, novemberben a feldolgozóipari kibocsátás eddig nem tapasztalt éves szintű visszaesését regisztrálták, ugyanis meghaladta a 14 százalékot.
A lakásárak az év utolsó negyedében 2,5 százalékkal csökkentek, az idei év egészére 5 százalékos visszaesést prognosztizálnak. A részvényárfolyam drámai zuhanása következtében az amszterdami tőzsdén jegyzett vállalatok nem egészen kilenc hónap alatt 280 milliárd euró veszteséget szenvedtek el, és további 80 milliárd volt a tőzsdei kivezetések értéke. Az értékpapírok, az ingatlan alapú befektetések, továbbá a nyugdíjalapok és biztosítótársaságok befektetéseinek értékvesztése következtében a holland háztartásokat közel 175 milliárd eurós vagyonveszteség érte.
A statisztikai adatok a tavalyi év végén a munkanélküliség 3,9 százalékos, gyorsuló növekedését jelzik, különösen a fiatal munkavállalók körében. Elemzők szerint idén 30-50 ezer munkahely elvesztése várható a kis- és középvállalati szektorban. Az ágazat munkáltatói szövetsége szerint elsősorban az építőiparban, a feldolgozóiparban, továbbá a kiskereskedelemben és a vendéglátóipar területén várhatóak nagyobb elbocsátások.
A holland illetékes tárca és 19 szakmai-üzleti szervezet képviselői megállapodtak, hogy az idei év közepéig a 3,5 tonnás, zárt áruszállítók ötven százalékára, 2012-ig pedig száz százalékára kötelezővé teszik a szénszűrők felszerelését. A rendelkezés végrehajtását a kormány ötven millió euróval támogatja. Az előírás eddig csak a nehéz teherkocsikra volt érvényben, most azonban ezekre a kisebb autókra is kötelezővé teszik. Ez a közel egymillió darab kisáru-szállító bocsátja ki ugyanis a járművek által okozott levegőszennyezés ötven százalékát.

Kapcsolódó cikkek:
A holland kormány számvetése
Rugalmas holland rendszer
Hiány lesz a hollandoknál

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje