Legyen a kezdőlapom! 2020.11.27. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Amit Svájcról tudni érdemes
2007.02.12.
A magyar vállalkozók figyelmébe ajánljuk, hogy Svájc és az Európai Unió tagországai között lényegesen könnyebb lett az élelmiszerkereskedelem.

Az Európai Unió és Svájc Állategészségügyi Vegyesbizottsága 2006. december 1-i, vaduzi ülésén elfogadta ugyanis az élelmiszerszabályozások kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást. Ez fontos előfeltétele annak, hogy a svájci állati eredetű élelmiszerek könnyített  feltételek között léphessenek be az Unió 450 millió fogyasztót számláló piacára. Annál is inkább, mert ez eddig csak a tej- és tejtermékek esetében volt lehetséges.
A tagállamok termelői számára ezzel együtt szintén megnyílik a kicsi, ám igen attraktív svájci piac, hiszen a tejtermékek mellett most már a hússpecialitások, a tojás és a méz is külön bizonyítvány nélkül szabadon léphet be a svájci piacra.
További könnyítést jelent majd várhatóan a 2007. év folyamán, hogy EU-s forgalom esetén megszűnik a  határon az állategészségügyi ellenőrzés. Nyitott kérdés marad azonban továbbra is  a vágóállatok tranzitja, hiszen Svájcban közúton történő szállításuk tilos. A sajtkereskedelem 2007. június 1-től lesz teljesen liberalizált, amely azt jelenti, hogy a sajtkereskedőknek a jövőben csak a származási bizonyítványt kell felmutatniuk. Megállapodás született arról is, hogy egyszerűsödik a biotermékek kereskedelme, kiszélesedik az eredetjelölések kölcsönös elismerése, amely jelenleg csak a borokra és a szesztermékekre koncentrálódik.
A tárgyalások a kolbász- és szárazáru termékek esetében kiterjedtek arra, hogy Olaszország, Németország, Franciaország és Magyarország még a korábban érvényben lévő bilaterális kereskedelmi megállapodásai alapján kontingensekkel rendelkezik. A Bizottság ezeket a kontingenseket ki szeretné terjeszteni az összes tagállamra, amelynek irányába a svájci delegáció alapvetően készséget mutatott. 
Hivatalos svájci álláspont szerint a fenti szabályozások a rövidtávon gyorsan megvalósítható intézkedéseket tesznek lehetővé, ám egy agrár szabadkereskedelmi megállapodás  hosszú távú projekt "politikai bizonytalansági tényezőkkel". A svájci kormány várhatóan 2007. tavaszán dönt ilyen irányú szabadkereskedelmi megállapodás kezdeményezéséről.
 
A Nestlé a legjelentősebb egészségügyi élelmiszergyártó
 
A svájci székhelyű élelmiszeripari konszern, a Nestlé 2,5 milliárd USD-ért megvásárolta a Novartis egészségügyi élelmiszerek gyártásával foglalkozó „Medical Nutrition“ üzletágát.
 
 
Ezzel az üzlettel a Nestlé az Abbott után a második legjelentősebb egészségügyi élelmiszer gyártójává nőtte ki magát, egyúttal egy újabb lépés a társaságnál az ún. egészségügyi- és wellness-konszern irányába zajló átalakulás folyamatában. A Novartis 30 évig volt jelen ezen a piacon, és az üzletág eladása egyértelműen azzal a stratégiával van összhangban, amely szerint a Novartis központi kompetenciája a gyógyszergyártás.
 
 
A svájci gazdaság exportnövekedése
 
A Svájci Nemzeti Bank az év elején közzé tette a 2006 első három negyedévéről szóló fizetési mérleget, melynek alapján jól látható a svájci export szárnyalása mellett a külföldi befektetések magas aránya is.
 
A fenti időszakban az export (12%) majdnem kétszer annyival bővült mint az import (7%) az előző év hasonló időszakához mérten, és amíg az exportnövekedés motorja a fogyasztói javak kiszállításai voltak, addig import oldalon a nyersanyagok és a félkész termékek beáramlása bővült az átlag feletti 10%-os mértékben. Konkrétan, a harmadik negyedévben a netto tőkeexport 24 milliárd CHF-t ért el, amely 2 milliárd CHF-nal volt magasabb, mint 2005 hasonló időszakában. A svájci vállalatok külföldi vállalatok sorát vették át 2006-ban, elsősorban az USA-ban és Kanadában. A svájci külföldi működő tőke beruházások szintje is kétszeres eredményt ért el 37 milliárd CHF-nal a harmadik negyedévben, amelyből 22 milliárd CHF a pénzügyi- és holdingtársaságok tevékenységének köszönhető. Az összes svájci működő tőke kiáramlás 2006-ban az első háromnegyedév becsült adatai alapján 75 milliárd CHF volt. Ugyanakkor a Svájcba beérkezett külföldi müködő tőke továbbra is az 1 milliárd CHF-s mélyponton maradt a harmadik negyedévben is.
 
Szmetana Monika
ITDH Kereskedelmi Szolgálat, Zürich
 


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje