Legyen a kezdőlapom! 2020.11.28. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Szászország az élen
2007.02.12.
A német tartományok közül Szászországban leggyorsabb a gazdasági növekedés. A sorban Baden-Wüttemberg és Hamburg követi őt, Bajorország viszont csak a hatodik helyet foglalja el.

A statisztikai hivatalok munkaközösségének becslése szerint 2006-ban a német tartományok közül 4,0%-os dinamikával a Szász Szabadállam produkálta a leggyorsabb gazdasági növekedést, ami alapvetően a közútijármű-iparnak, a gépiparnak és híradástechnikának a tartomány gazdasági életében betöltött kiemelkedő szerepének, illetve ezen ágazatok kiváló exportteljesítményének köszönhető. A tartományok listáját a két korábbi év listavezetője, a Saarvidék zárja 1,4%-os gazdasági növekedéssel.  
A termelékenység, azaz az egy foglalkoztatottra jutó bruttó hazai termék mennyisége is Szászországban fejlődött a leggyorsabban (3,3%), s Berlinben a legkevésbé (0,3%). Az egy munkaórára jutó legmagasabb gazdasági teljesítményt Hamburg és Bréma, továbbá Hessen, Baden-Württemberg és Bajorország produkálta.
A nyugati tartományok közül a leggyorsabb gazdasági növekedést Baden-Württemberg érte el (+3,5%), a tartomány által előállított 337 milliárd eurós GDP a teljes német gazdasági teljesítmény egyhetede. A legnépesebb német tartomány, Északrajna-Vesztfália (501 milliárd euró) a 2,5%-os országos átlagtól alacsonyabb, 2,2%-os növekedést produkált, míg Bajorország növekedési üteme megegyezik a szövetségi átlaggal. (Egyébként e három tartomány a teljes német GDP több mint felét állítja elő.)
A 2006. év sikeresnek nevezhető a keleti tartományok felzárkózása szempontjából, mert ezek növekedése 2,8% volt, szemben a nyugati tartományok 2,5%-os átlagával. Ez a teljesítmény még inkább felértékelődik annak figyelembe vételével, hogy az elmúlt tíz évből csupán öt olyan esztendő volt, amikor a keleti tartományok növekedési átlaga meghaladta a régi tartományokét. A keleti tartományok között ugyanakkor szintén növekszik a fejlettségbeli különbség, mert Szászország, Szász-Anhalt (2,8%) és Türingia (2,6%) fejlődése mögött jóval elmaradt a keletnémet átlagnál is kedvezőtlenebb adottságú Brandenburg (1,9%), Berlin (1,5%) és Mecklenburg-Elő-Pomeránia (1,5%).


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje