Legyen a kezdőlapom! 2020.12.05. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
A szlovák gazdaság híreiből
2007.02.20.
Északi szomszédunk nemcsak fontos kereskedelmi partnerünk, de vetélytársunk is a tőkevonzást illetően. A szlovák gazdasági minisztériumnál novemberben még több mint 50 befektetési projekt várt elbírálásra 32 milliárd korona (1 milliárd dollár) értékben, ami 12 ezer új munkahelyet jelent.

Az elbírálások felgyorsítására a kormány új eljárást fogadott el a nagyvállalatoknak nyújtható, 2006. december 31-ig érvényben levő regionális támogatás rendszerére. A gyorsított eljárás keretében így 53 vállalatnak 7,31 milliárd korona (230 millió dollár) támogatást hagytak jóvá azóta.
 
További híreink:
  • Szlovákiában a Parlament döntése értelmében 2009. január 1-jétől az autópályákon, a gyorsforgalmi utakon és az I. osztályú közutak jelentős részén bevezetik az elektronikus útdíj rendszerét. Az új rendszer csak a 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozik, az ennél kisebb tömegű gépkocsik esetében marad a matricás megoldás.
  • Az év végén leállították a Szlovákia villamosenergia-termelésének 9 százalékát biztosító Bohunicei atomerőmű V1-es első blokkját, mivel Brüsszel nem tartotta biztonságosnak, pedig a 2000-ben befejezett munkálatok során 8,5 milliárd koronát fordítottak a létesítmény korszerűsítésére. Az elkövetkező hat évben mintegy 2000 megawatt órányi áramtermelő kapacitást kell leállítani Szlovákiában.
  • A dél-koreai KIA autógyár beindította a gyártását zsolnai üzemében, amely évente 300 ezer gépkocsit állít majd elő. A gyár építését két évvel ezelőtt kezdték el, a próbagyártást 2006. nyarán indították el. A kormány és a KIA autógyár közötti szerződés értelmében november végéig kellett volna elkészülnie a Pozsonyt Zsolnával összekötő autópályának, ehhez képest még mindig 33 kilométeres útszakasz hiányzik. A teljes autópálya leghamarabb csak 3 év múlva készül el.
  • A Penta befektető csoport (a Penta Investments-hez tartozó Tularosa) a versenyhivatal engedélye alapján a 6,5 milliárd koronás törzstőke-hiánnyal rendelkező cseh Aero Vodochody polgári és katonai repülőgépgyár 100 százalékos tulajdonosává válik. A vételár 2,91 milliárd korona (100 millió euró). A szlovák tulajdonos 8 milliárd koronás tőkefeltöltést helyezett kilátásba a gyártmánystruktúra megújítására.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje