Legyen a kezdőlapom! 2020.11.26. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Menjünk Romániába!
2009.09.24.
Az Aradon hagyományosan megrendezett AGROMALIM élelmiszeripar és mezőgazdasági szakkiállításon, Romániában régóta jelen lévő, illetve most induló magyar cégvezetők osztják meg tapasztalataikat Olvasóinkkal.

A román piacon hosszú ideje tevékenykedő Volánpack zRt. részéről Kemka Pál, román kapcsolati igazgató nyilatkozott PUNTEA c. román nyelvű üzleti kommunikációs lapunknak:

- A Volánpack zRt. több mint negyven éve a szállítói csomagolásra szakosodott vállalat. Cégünk alaptevékenységét figyelembe véve hiánypótló tevékenységet szeretnénk végezni itt. Telephelyünk van Biharkeresztesen, ez által egy 200 km-es körzetben a potenciális vevők igényeit szeretnénk rugalmasan és hatékonyan kielégíteni. Részünkről ez az első lépés. Második lépésben, amennyiben a forgalom növekedése indokolja a romániai terjeszkedést, nagyobb területet is szeretnénk lefedni.

- Ami a kiállításon való jelenlétünket illeti, úgy gondolom, hogy az eredmény nem értékelhető azonnal, összegezni egy-két hónap eltelte után – a megkeresések alapján – lehet majd.

- Romániával kapcsolatosan pedig az a meglátásom, hogy egy nagy felvevő piacról van szó, és aki itt minőséget tud produkálni és árban is versenyképes, annak létjogosultsága van az itteni üzleti életben. Az ár-érték arány alapvető követelmény ahhoz, hogy új piacokat találjon valaki, és ez oda-vissza érvényes. Az olaszokkal, németekkel, osztrákokkal versenyzünk, a romániai partner jó minőségű, korszerű, világszínvonalú termékeket, technológiákat keres és vár tőlünk is.

A mérlegek és zsákszáj varrógépek gyártásával foglalkozó Metripond Plusz Kft. szintén régóta jelen van a román piacon. Molnár Sándor ügyvezető a következőképpen összegzi tapasztalatait:

- A Metripond Plusz Kft-nek minden évben dinamikusan nőtt a forgalma, az idén stagnált. A gazdasági válság, azon belül a magyar gazdaság jelentős visszaesése okán arra gondoltam, hogy ez itt, Romániában is jelentkezni fog. Ezért a korábbi 24 m2 helyett idén csak 9 m2-en állítottunk ki, tulajdonképpen a folyamatos jelenlét miatt. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy gondolom, jól döntöttem, mert a szakmai érdeklődés tavalyhoz képest jelentősen visszaesett.

Románia is része a világnak, és természetes, hogy érinti a válság is. Véleményem szerint román részről a korábbi érdeklődés a magyar termékek iránt még sokáig nem tér vissza.

Ugyanakkor Romániához mégis jó reményeket fűzhetünk, azon egyszerű oknál fogva, hogy talán kevésbé gépesített és korszerűtlenebb a gyártás. A magyar termékek műszaki színvonalban és árban mindenképpen versenyképesek, ezért a magyar cégek jó eséllyel jelenhetnek meg ezen a piacon. 

Jeli 2000 Kft. növényvédő szerek és műtrágya forgalmazással, valamint lombtrágya gyártással foglalkozik. Hermann Zoltán és Tánczos László az agráriumban tevékenykedő cégek nehézségeit és a román piaccal kapcsolatos elképzeléseit vázolta nekünk:

- Azt mondhatjuk, hogy az idei, válságos évben cégünk forgalma jelentősen nem esett vissza, ugyanakkor igen nagyok a kintlévőségeink. Mezőgazdasági terményekből kellene az év végéig a kiadott imputok árának megtérülnie, ami igen nehéz. Nemcsak Magyarországra, Közép-Európa minden országára jellemző, hogy a gazdák nem jutnak a pénzükhöz, így az imput-kereskedők sem. Ez egy ördögi kör. Száz százalékban biztos, hogy a mi kintlévőségeink sem fognak befolyni, sőt, azt kell mondjuk, hogy forgalmunk több mint ötven százalékának kint ragadásával kell kalkuláljunk.

- Ami a külpiacokat illeti, Szlovákiában már jelen vagyunk, Ukrajnában és Szerbiában most nyitunk. Romániában forgalmazót szeretnénk találni a nagyon jó ár-érték arányú lombtrágyánkra. A mostani kiállításnak per pillanat még nincs konkrét hozadéka, de a lehetőségek már látszanak. Több érdeklődőt is találtunk ugyanis.

Kapcsolódó cikkek:
Bővítse ügyfélkörét Romániából!

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje