Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Románia fontos nekünk
2009.09.29.
A román piacot, üzleti környezetet legjobban ismerők adtak konkrét információkat, hasznos tanácsokat Olvasóinknak az aradi Agromalim kiállításon.

A nyitónapi fórumon a kétoldalú gazdasági kapcsolatok jellemzőiről szólt előadásában Bogár Ferenc, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa, majd kérdésünkre kiemelt néhány, a román-magyar kormányközi gazdasági együttműködési vegyesbizottság gyulai ülésén elhangzott témát.

- A Varga István és Constantin Nita miniszterek által elnökölt ülésen a résztvevők áttekintették a kétoldalú gazdasági együttműködés helyzetét, amelynek kiemelkedő, és az utóbbi években dinamikusan fejlődő területe a kereskedelem, mely tavaly újabb rekordot ért el. A megbeszéléseken különös hangsúlyt kapott az ipari együttműködés lehetőségeinek kérdésköre, különös tekintettel a klaszterekre és a kis- és középvállalkozásokra. A román fél érdeklődést tanúsított a klaszterek kialakítása és a kis-és középvállalkozások támogatása terén szerzett magyar tapasztalatok megismerésére, illetve azok esetleges átvételére. Ugyancsak kiemelt téma volt a két ország közötti energetikai kapcsolatok fejlesztése, például a földgázszállító vezetékrendszerek és a villamos energia hálózat összekapcsolása révén. A két elnök egyetértett abban, hogy a kamarák és a vállalatok közötti határmenti együttműködés jelentősége a válság közepette jelentősen felértékelődött. A vegyesbizottság pozitívan értékelte és elismeréssel szólt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (békéscsabai székhelyű) Magyar-Román Tagozata tevékenységéről, a két ország közötti kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok építésében tett erőfeszítéseiről és eredményeiről, különös tekintettel a határmenti kamarákkal folytatott együttműködések során.

A jövőt illetően magyar és román részről továbbra is ösztönözni kívánják a cégeknek a vásárokon és kiállításokon való kölcsönös megjelenésének támogatását. Az együttműködés új területe lehet a kutatás-fejlesztés és az innovatív technológiák bevezetéséről folytatott tapasztalatcsere és ismeretátadás. A vegyesbizottság elnökeinek véleménye szerint a nemzetközi gazdasági válság negatív hatásai ellenére Románia és Magyarország továbbra is meghatározó kereskedelmi partner lesz.

Rák János Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozata titkára szintén a kétoldalú gazdasági kapcsolatok ismerője, tevékeny részese.

- A gazdasági válság ebben az évben minden bizonnyal rányomja bélyegét a két ország közötti kereskedelemre, és a sikerek után nehézségek forrása is lesz. Úgy gondolom, tagozatunk szerepe a jövőben még inkább megnő. Célunk és feladatunk, hogy ebben a kritikus helyzetben megpróbáljuk nemcsak a határ mentén, de az országok egész területén elősegíteni a cégek közötti együttműködést. Helyismeretünk, ismertségünk, kapcsolataink, tapasztalataink és programjaink alapján bátran állíthatom, partnereink számíthatnak ránk. Az elmúlt évtizedben számos rendezvényen képviseltük tagjainkat, szerveztünk üzleti találkozókat, tájékoztattuk az érdeklődőket a romániai és magyarországi lehetőségekről. Örvendetes, hogy itt, az Agromalim expon a magyar cégek nem csak aradi, de Románia más részeiről érkezett cégek képviselőivel is tárgyalhattak a reménybeli együttműködésről. Talán nem véletlen – hiszen ez is a továbblépés egyik eszköze lehet – hogy a gazdasági vegyesbizottság ülésén a román cégek felvetették: valamilyen támogatási formát kellene találni arra, hogy magyarországi kiállításokon, vásárokon minél nagyobb számban mutatkozhassanak be, piacot keresve termékeiknek. Munkánk elismerése, hogy tagozatunkat felkérték, legyen összekötő szervezet, hogy közösen találjuk meg azokat a kiállításokat, ahol kiállítóként, és a kapcsolódó rendezvények résztvevőiként alakíthatnák a vállalkozások a hosszú távra szóló együttműködéseket.

A „milyen ágazatokban vannak jó lehetőségek” kérdésre a kamarai titkár az élelmiszer-feldolgozó ipart, a zöldség-, gyümölcs- és gabonatermesztést, valamint az idegenforgalmat emeli ki. Utóbbi két okból is kulcsfontosságú ágazat. Egyrészt, mert a magyarok szívesen kirándulnak Romániába, másrészt, mert a romániai turisták egyre nagyobb számban használják ki például a Debrecen, Hajdúszoboszló, Gyula vagy Orosháza kínálta pihenési, kikapcsolódási lehetőségeket. Nyáron egy-egy falunap alkalmából több helyen megnyíltak határátkelési pontok, remélhetőleg néhány éven belül állandóan nyitva tartanak majd, ezzel is elősegítve a határmenti kereskedelem, a turizmus, a családi és baráti kapcsolatok akadálytalan fejlődését. Ebben továbbra is partner a kamarai tagozat, mely a jövőben is összekötő kapocsként működik a két ország vállalkozói környezete között. Itt kell megemlíteni azt az együttműködési megállapodást, melyet több romániai kamarával és vállalkozói szervezettel írtunk alá bukaresti nagykövetségünk kereskedelmi tanácsosának közreműködésével. Ezt tovább kívánjuk szélesíteni a jövőben, újabb romániai megyék bevonásával.

Temesvári székhellyel az ITD Hungary regionális képviselője Kása Zsolt. Nélküle nem lehet Aradon (sem) kiállítás, munkaköréből adódóan keresi fel a magyar kiállítókat, a gazdasági fórumokat. Arad, Temes és Krassó-Szörény megyékről, az itteni lehetőségekről ad információkat az érdeklődő magyar cégeknek.

- A tőkekihelyezés, a cégalapítás, az irodabérlési lehetőségek és természetesen üzleti partner keresése vagy céginformációk kérése a leggyakoribb témák, amelyekben a magyar cégek megkeresnek e-mailben vagy telefonon – közölte a szakember. – Romániai cégek is fordulnak hozzám, ha például magyar termékeket akarnak importálni, magyar partnert keresni. Azt tapasztalom, hogy a korábbi építőipari boom a gazdasági-pénzügyi válság miatt visszaesett, pedig nagy volt a kereslet a magyar termékek iránt. Az élelmiszeriparnak jó hír viszont, hogy szeretik itt a minőségi magyar termékeket, e területen vannak még jó lehetőségek, érdeklődés mutatkozik többek között a bor, a sajt és szolgáltatások, mint például a minőség-ellenőrzés iránt.

Wittek András az ITD Hungary tanácsadója Budapesten, a gépipar ágazati szakértője, az egyik fontos kapocs a cégek és a célpiac között. A magyar cégek piaci jelenlétét erősítendő számos országban vesz részt szakkiállításokon, Aradon is többször volt már.

- A magyar cégekkel való kapcsolattartás az egyik fontos feladatom, de munkájukat segítendő a helyi (most éppen aradi) cégekkel is tárgyalok, keresve az együttműködés lehetőségeit. Fontos, hogy mindig az adott országra vonatkozóan, a helyi piacot a lehető legjobban megismerve alakítsuk ki a legjobb stratégiát, és a legmegfelelőbb marketing eszközöket, mellyel a magyar cégek eredményes üzleteket köthetnek. Feladatom honfitársaim munkájának segítése, piaci információkkal ellátásuk, a külpiaci szakmai tanácsadás – mindez bizalmi kapcsolatot feltételez az ügyfél és közöttem. A cél, hogy az adott céget a piacra lépéstől elvezessük az üzletig, így növelve a magyar exportot. Természetesen én senki helyett nem köthetek üzletet, de a rendelkezésre álló információk átadásával könnyebbé tudjuk tenni a célhoz vezető utat. Ez pedig mindig könnyebb szomszédos országban, mint távolabb. Az idei év azért is fontos a magyar agrárgép ipar számára, mert ez az utolsó agrár-támogatásos év, az agrárgépekre vonatkozó derogáció lejár. Itt, Romániában a multik a magyar cégek versenytársai, de jó minőségű termékekkel lehet esélyünk.   

Egyrészt mint a külkapcsolatokért felelős szakember, másrészt mint házigazda volt interjúalanyunk Kranowszky Nagy Andrea az Expo Arad külkapcsolati részlegének igazgatója.

- Az idei kiállításon résztvevők száma a gazdasági-pénzügyi nehézségek ellenére nagyobb a tavalyinál, ez örömmel tölt el bennünket. Pozitívum, és azt mutatja, hogy az emberek visszatérnek a mezőgazdasághoz, érdeklődnek iránta. A látogatók száma már a 3. napon meghaladta a tavalyit, így e téren jelentős sikert könyvelhetünk el. Az idei Agromalim kiállítás különlegessége a tradicionális termékek megjelenése a standokon, melyeknél kóstolni, vásárolni is lehet: például sajtokat, kenyeret, különféle húskészítményeket, borokat, mézet. Ami a magyar kiállítókat illeti, immár hagyományosan, az ITD Hungary támogatásával, a Körös-Trade Kft. szervezésében szép számmal jelentek meg az idén is, a Feliciter Kiadó szokás szerint tucatnyi magyar céget képviselt. A visszatérő és az új cégek megjelenése azt mutatja: érdekes és fontos számukra a román piac. Bizakodással tölt el minket az is, hogy Románia különböző területeiről és más országokból is jöttek ide kiállítók és látogatók, bizonyítva: az Expo Arad kiállításai egyszerre országos és nemzetközi jellegűek.

Az Expo Arad és az Arad Megyei Kereskedelmi Kamara tervei közt szerepel, hogy egységes romániai standdal és minél több résztvevővel jelenjen meg fontos magyarországi kiállításokon, ezzel is elősegítve a romániai cégek exportját. A gondolat megfogalmazódott, most már a részletek kidolgozása következik.

Kapcsolódó cikkek:
Bővítse ügyfélkörét Romániából!
Menjünk Romániába!

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje