Legyen a kezdőlapom! 2020.11.28. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Együtt az áfacsalók ellen
2009.10.04.
Új javaslat került az Európai Bizottság elé, amely szerint a tagállamok ideiglenesen fordított adózást alkalmazhatnának bizonyos áruk és szolgáltatások esetén.

Ilyen kivételes eset lehet például az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelmi. Az áfacsalás elleni fellépést több tagállam sürgeti, illetve különböző tervek már születtek a kérdéskörben. A mostani javaslat azért más, mivel tényleg megteremtheti az egységes fellépést tagországi szinten, így könnyebb kiszűrni azokat a kereskedőket, akik az áfával próbálnak ügyeskedni. Természetesen a fordított adózás alkalmazását szigorúan ellenőriznék és nemcsak beszámolási, de felügyeleti kötelezettséget is előír az alkalmazók számára. A javaslat értelmében tehát a végső felhasználó fizetné be az áfát, a közbeeső kereskedelmi szereplőknek nem áll ezáltal módjukban az adó-visszaigénylés lehetősége.
Az áfacsalás témakörében megjelent egy új fogalom: a körhintacsalás. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unión belül az adóköteles személy az adómentesen beszerzett terméket annak áfájának felszámításával értékesíti, majd az adófizetés elől egyszerűen eltűnik. A körhintacsalást nagy tételben, komoly értékű áruknál alkalmazzák, többek között ezért is jelent komoly problémát az Unió számára.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje