Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Válságban is célország Románia
2009.11.30.
2009 a válság éve, így a korábbi rekordokkal szemben most szerényebb eredményeket hoz a magyar-román gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat illetően. Nőtt viszont a magyar érdekeltségű cégek száma Romániában.

A 2009-es esztendő végéhez közeledvén az elmúlt közel 10 évben már megszokottá vált pozitív mérleghez képest sajnálattal állapíthatjuk meg, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom idei teljesítménye az előzetes adatok alapján elmarad a tavalyitól. A nemzetközi gazdasági válság egyik országot sem kerülte el, sőt Romániát a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlva és hirtelen érintette.
A romló makrogazdasági feltételek hatására a 2008-ig folyamatosan bővülő szállítások dinamikus növekedése ebben az évben megtorpant és csökkenő tendenciára váltott. Az augusztus végéig rendelkezésre álló statisztikai adatok szerint a Romániába irányuló magyar export értéke megközelítette a 2 milliárd eurót, ami csaknem 21%-kal alacsonyabb az előző év azonos időszakának teljesítményéhez viszonyítva, ugyanakkor kedvezőbb adat a magyar kivitel átlagos visszaesésénél. A Romániából származó importunk még ennél is nagyobb ütemben, közel 26%-kal csökkent, mindössze 811 millió eurót ért el.
A szeptember végi adatok szerint több mint 9800 magyar tőkerészesedésű vegyes vállalat működött Romániában, melyek jegyzett tőkéjének értéke elérte a 628 millió eurót. A magyar érdekeltségű cégek száma csaknem ötszázzal növekedett az előző év azonos időszakához képest.
A válság ellenére, vagy éppen annak hatására a magyar cégek érdeklődése a román piaci lehetőségek iránt nem csökkent a kereskedelmi forgalomhoz hasonló, drasztikus mértékben. Ennek megfelelően tovább folytatódott a magyar cégek vásári kiállítási megjelenésének szervezése az ITD-H közreműködésével. Az ágazatok között kiemelt helyet foglalt el az építő- és élelmiszeripar.
A magyar cégek vásári részvétele bukaresti és vidéki megjelenést egyaránt tartalmazott. A fővárosban rendezett kiállítások közül a Construct Expo építőipari kiállítás mindhárom szakrendezvényén, az Indagra mezőgazdasági és élelmiszeripari vásár tavaszi és őszi rendezvényén vettek részt magyar cégek. A vidéki programok közül kiemelendő az üzletember-találkozóval egybe kötött aradi Confort Construct építőipari kiállítás, valamint a sepsiszentgyörgyi Szent György napokhoz kapcsolódó kiállítás. Sepsiszentgyörgyön, szeptemberben a Kovászna megyei befektetési lehetőségek megismerését szolgáló konferencia és kiállítás került megrendezésre.
Májusban a Magyar Joint Venture Szövetséggel közösen második alkalommal rendeztünk tőkekihelyezési konferenciát Szovátán.
Az ősz folyamán jelentős - rendezvényenként több mint 30 céget jelentő - magyar vállalati megjelenés volt az aradi Agromalim mezőgazdasági kiállításon, illetve a Nagyváradon megrendezett Varadinum Expo általános vásáron.
Az államközi kapcsolatok területén kiemelkedik a szeptemberben, Gyulán megtartott kétoldalú Kormányközi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság két szakminiszter által vezetett, negyedik ülése, melyet megelőzően szakértői találkozókat is lebonyolítottunk az energetikai, a kis- és középvállalati, az informatikai együttműködés területén. Sajnos a román belpolitikai helyzetben bekövetkezett kedvezőtlen változások, nevezetesen a kialakult kormányválság miatt ebben az évben nem sikerült megtartani az októberben esedékes együttes kormányülést.
Novemberben, Békéscsabán az ITD-H és a magyar-román kamarai tagozat közös szervezésében kereskedelmi és tőkekiviteli konferenciára és üzletember-találkozóra került sor. Decemberben Marosvásárhelyen Hargita, Kovászna és Maros megyék vezetőinek részvételével a helyi együttműködési lehetőségeket bemutató konferenciát rendeztünk.

Bogár Ferenc
gazdasági tanácsos
A Magyar Köztársaság Bukaresti Nagykövetsége Kereskedelmi Irodájának vezetője

A bukaresti iroda új elérhetőségei:
Cím: Bucuresti – Str. Alexandru Philippide Nr. 12.
Telefon: +40-21/231-21-28
Fax: +40-21/231-01-06
E-mail címünk változatlan: office@itdh.ro

Kapcsolódó cikkek:
Külföldi tőkebefektetések Romániában

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje