Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Mi vár Romániára az idén?
2010.01.06.
Drágulás, infláció, elbocsátások. Összefoglalóan ez vár uniós keleti szomszédunkra - és sok más tagországra is ebben az esztendőben. Valamennyiünk számára kérdés tehát, hol tartunk a válságban?

Románia minden bizonnyal még nem kezdi meg a kilábalást, az idén ugyanis jelentősen emelkedhetnek az élelmiszerárak, a tejtermékeké 20, a húsféléké azonban akár 50 százalékkal is. Mindezt a romániai munkaadók országos szövetsége szerint a dráguló energia és üzemanyag árak fogják kiváltani. Ezzel szöges ellentétben látszik állni a mezőgazdasági termelők prognózisa, mely szerint a kereslet szűkössége miatt nem lesz áremelés, sőt, a gazdasági válság miatt még kiegyensúlyozottabb is lesz a piac.

Nem az előrejelzések és jóslatok kategóriájába tartozik azonban, hanem tény, hogy az IMF-el kötött megállapodás és az idei költségvetés alapján a közszférában 70-80 ezer álláshely szűnik meg. A Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásban Románia, mint emlékezetes, vállalta, hogy négy-öt év alatt a GDP 6 százalékéra szorítja le a közalkalmazottak béralapját a jelenlegi 9-ről.

Ami a 2010-es inflációt illeti, az elemzők szerint a román jegybank által prognosztizált 2,5-4,8 százalékot minden bizonnyal meg fogja haladni.

Kapcsolódó cikkek:
Válságban is célország Románia

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje