Legyen a kezdőlapom! 2020.11.27. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
''Pigs'' azaz disznók
2010.02.09.
A problematikus euróországok: Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország (Portugal, Ireland, Greece, Spain) kezdőbetűiből a "pigs", azaz disznók mozaikszót alkotta meg a piac.

Ezekben az országokban az a közös, hogy mindegyikben olcsó hiteleken alapuló gazdasági növekedés ment végbe, és ezt a lufit a gazdasági válság kipukkasztotta, súlyos helyzetbe sodorva ezzel államháztartásukat.
Az utóbbi időben Görögország áll a célkeresztben, vele kapcsolatban a piacok megnyugtatására minden eszköz kevésnek látszik. Úgy tűnik, az Európai Bizottság hiába fogadta el a görög kormány tervét az államháztartási hiány csökkentésére, J. Almunia pénzügyi biztos hiába jelentette ki ismételten, hogy az EU, ill. az eurózóna eszközei elegendők a görög probléma megoldásához, Dominique Strauss-Kahn pedig hiába ajánlotta fel ismételten az IMF segítségét, ha a görög kormány kéri azt. Mindezek ellenére múlt héten ismét rekordmagasságba emelkedett Londonban a súlyos költségvetési és adóssággondokkal küzdő Görögország államadósság-törlesztési kockázatának (cds) árazása – felnyomva egyes kelet-európai adósságokét, így a magyart is – jelezve adósi megítélésének folyamatos romlását.
A görög miniszterelnök szerint a legfőbb baj, hogy Görögország került az eurót célzó spekulatív játék középpontjába, a pénzpiacok pedig nem elszigetelt esetként kezelik országát. Ezt támasztja alá az is, hogy Görögország után a portugál cds került össztűz alá, és így született meg a problematikus euróországokra az egyre gyakrabban emlegetett új címke: Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország (Portugal, Ireland, Greece, Spain) kezdőbetűiből a „pigs”, azaz disznók mozaikszó.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje