Legyen a kezdőlapom! 2020.11.28. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Rekord német aktívum
2007.02.26.
Újfent kiviteli rekordot döntött a német gazdaság: a külkereskedelmi forgalom aktívuma a 2005. évi 158,2 milliárd euróval szemben tavaly 161,9 milliárdra emelkedett.

ASzövetségi Statisztikai Hivatal által nyilvánosságra hozott előzetes adatok szerint a német kivitel értéke 13,7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, és 893,6 milliárd eurót tett ki, miközben az import 16,5%-kal, 731,7 milliárd euróra emelkedett.
Németország legfontosabb kereskedelmi partnerei az Európai Unió tagországai. Az oda irányuló export tavaly 556,1 milliárd eurót tett ki (11,5%-os növekedés, 62,2%-os részarány), miközben az unió többi tagországából származó behozatal 459,1 milliárd euró volt (+14,4%, 62,7%-os részarány).
2007-ben a külkereskedelmi forgalom üteme várhatóan lelassul. Dirk Schumacher, a Goldman Sachs elemzője szerint:
- "Ismét erős év van mögöttünk. Jó hír, hogy az import is növekszik, ami annak a jele, hogy a belföldi kereslet kedvezően alakul. Az export ebben az évben nem fog olyan gyorsan bővülni. A világgazdaság gyöngélkedik, az árfolyam kis mértékben fel fog értékelődni. És ha a belső kereslet tovább növekszik, mindez ahhoz vezethet, hogy a külkereskedelem növekedése valamivel lassúbb lesz."
A Commerzbank szakértői is csak mérsékelten derűlátóak az export idei alakulását illetően:
- "A világgazdaság veszített lendületéből, és ebben az évben aligha fog visszatalálni korábbi dinamikájához. Ráadásul az árfolyam oldaláról az eddigi hátszéllel szemben könnyű ellenszél várható."
Mindezek alapján a Commerzbank 2007-re 8,5%-os exportnövekedést prognosztizál.
Mint egy korábbi cikkünkben olvashattuk, a Szövetségi Külgazdasági Információs Ügynökség (BfAI) előrejelzése szerint 1.100 milliárd eurós éves forgalommal 2008-ban a Kínai Népköztársaság várhatóan átveszi Németországtól a világ elsőszámú exportőre szerepét.
 
Juhász Imre

Kapcsolódó cikkek:
Zöld Hét Berlinben
Szászország az élen

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje