Legyen a kezdőlapom! 2020.11.27. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Kihívás és lehetőség
2010.04.13.
Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke "A magyar EU-elnökség 2011: kihívások és lehetőségek" című konferencia vendéglátójaként köszöntötte az előadókat és részvevőiket. Az alábbiakban adjuk közre köszöntőjét.

A rendezvényt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése által 2003 évben alapított EuroClip-EuroKapocs Közalapítvány szervezi a Külügyminisztérium támogatásával.
Részt vesznek a helyi, megyei, regionális önkormányzati képviselők, tisztségviselők, köztisztviselők, szakmai szervezetek, hatóságok, intézetek, Nyíregyházi Főiskola tanárai, hallgatói, Europe Direct Iroda, Európai Tanulmányok Központja, Kelet- és Közép-európai Kutató Központ alapítói, Tisza Vízgyűjtő Programrégió megyéinek képviselőit, a magyar és határon túli intézetek, civil szervezetek.
Örülök a nagy érdeklődésnek, a téma valóban nagyon aktuális – 9 hónap múlva Magyarország átveszi fél évre az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét.
Ez nemcsak különleges kihívás és felelősség, hanem lehetőség is Magyarország és térségünk számára. Ezzel a rendezvénnyel és a közös gondolkodással szeretnénk mi is részesei lenni a felkészülés folyamatának, hiszen a soros elnökség sikere az Unió politikai napirendjén szereplő kérdésekben kitűzött célok elérésében rejlik.
A célok meghatározása, s a számunkra fontos témák felvetése új folyamatok elindításához vezethet. A mai rendezvényen olyan kérdéseket kívánunk megvitatni, melyek térségünk számára különösen fontosak. Így a politikai, gazdasági témákon túl a középszintű közigazgatás szerepét és hozzájárulását a magyar EU-elnökség sikeréhez, a középtávú Tisza stratégiát, és Ukrajna szomszédságából adódó kérdéseket. Szeretnénk ha ezek a témák – az interregionális együttműködés erősítése, és a Tisza mint stratégiai folyó - felkerülnének az előkészítő bizottság asztalára, s akár szerepelnének az elnökség céljai között.
Ezek a témák szorosan kapcsolódnak más megyei kezdeményezéseinkhez.
Ez éppen az az időszak, amikor a Tisza Vízgyűjtő Programrégió Elnökségét megyénk adja, s hamarosan a Kárpátok Eurorégió Tanács Elnöksége is ide kerül.
Mindezek olyan lehetőségek és adottságok, melyek az EU-elnökséghez kapcsolódva teret adnak közös célok megjelenítéséhez, és folyamatok elindításához.
Sikeres tanácskozást kívánok!


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje