Legyen a kezdőlapom! 2020.11.27. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
A rekord nagyságú spanyol deficit
2007.03.01.
Az idei kilátásokat illetően Spanyolországban a külkereskedelmi deficit ellenére tovább emelkedett a vállalkozói bizalmi index a tavalyi jó gazdasági teljesítmény, a 3,8%-os GDP növekedés, a csökkenő munkanélküliség, a magas belföldi fogyasztás és beruházási ráta hatására.

Ugyanakkor a külkereskedelmi deficit abszolút értékét tekintve csak az USA és az Egyesült Királyság előzi meg Spanyolországot.
A 2006. első tizenegy havi statisztika szerint a mérleghiány rekord nagyságúra duzzadt: 18 százalékkal emelkedett és elérte a 83.291 millió eurót. Már nemzetközi szervezetek is bírálták a hatalmas deficitet és kormányzati lépést javasoltak. Az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja jelezte, nem lehet várni a probléma megoldásával, ellenkező esetben olyan méretű eladósodás következik be, amely visszafogja az egyébként látványos gazdasági növekedést.
A COFACE értékelése szerint a spanyol termékek hanyatló versenyképessége nemcsak a gyengébb export eredményekben mutatkozik meg, hanem a hazai piacon is, ami magyarázatot ad a gyorsan növekvő importra, dacára annak, hogy mérséklődött a hazai fogyasztás növekedése.
 

Kapcsolódó cikkek:
Útlevél külföldre

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje