Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Szétesik az eurozóna?
2010.06.29.
A növekvő államadósságok gerjesztette piaci aggályok következtében napról napra nő a kockázata annak, hogy szétesik az eurózóna a következő években.

Többek között ez derült ki az RBC Capital Markets megrendelésére 440 cég- és bankvezető körében készített Economist Intelligence Unit (EIU)-felmérésből.
A megkérdezettek 50 százaléka úgy véli, hogy 2013-ra egy vagy akár több ország – Görögország, Portugália, Spanyolország és Írország – is elhagyhatja az euróövezetet. Ezek az államok kényszerűségből, a mélyülő problémák és a növekvő eladósodottság miatt távoznának, s az első Görögország lehet. Ezen túlmenően még Németország kilépésére is lát esélyt a megkérdezettek harmada, ám Berlin önként hagyhatja el az EU jelenleg 16 országát tömörítő euró-csoportot. Ennek oka megítélésük szerint alighanem az lesz, hogy végleg megrendül a németek bizalma az eurózóna iránt.
A felmérés során rákérdeztek arra is, hogy számolnak-e a cég- és bankvezetők az övezet teljes összeomlásával. A megkérdezettek több mint 36 százaléka válaszolt igennel erre a kérdésre, mégpedig úgy, hogy legalább 25 százalékos esélyt lát ennek bekövetkeztére a következő három évben.

A világ üzleti köreiben egyre nő az aggodalom amiatt is, hogy az adósságproblémák szétzúzó ereje az euróövezetről átterjedhet a globális gazdaságra is. A G20 országcsoport esetleges fizetésképtelenségével kapcsolatban a válaszolók további legnagyobb esélyesként elsőre ismét egy eurózónatagot jelöltek meg, mégpedig Olaszországot. Utána Argentína, Törökország, Mexikó és Oroszország következne a sorban, majd az EU újabb meglepetéseként Nagy-Britannia.

A kérdésekre adott válaszokból az RBC Capital Markets szakértői szerint nyilvánvalóan megjósolható a fokozódó növekedési egyensúlyhiány Európa és a világ többi része között. Ez még akkor is igaz, ha az Egyesült Államok gazdasági befolyása hanyatlik, legalábbis így véli a válaszolók több mint kétharmada. A megkérdezettek 56 százaléka gondolja úgy, hogy az USA helyét a világgazdaságban egyre inkább Kína, Brazília és India veszi át a globális növekedés keresleti hatóerejeként. Egyidejűleg csak 38 százalék számít arra, hogy több lesz a friss tőke a következő két évben. Ezért a befektetésekért folyó verseny még kiélezettebbé válik. Ugyanakkor a súlyosan eladósodott országoknak példátlanul nagy összegekre lesz szükségük a mind hosszabb életű emberek eltartására, az infrastrukturális, energia- és éghajlati válságok kezeléséhez. A válaszolók 59 százaléka szerint egy újabb globális válság esetén a fejlett országoknak nem lenne megfelelő fiskális „tűzereje” gazdaságuk újraindításához.

Az egyetlen lehetséges út a takarékossági intézkedések és a strukturális reformok mindenáron történő végrehajtása, még azon az áron is, hogy azok a konjunktúra lassulását okozhatják átmenetileg.

A növekedési áldozat jelenleg a román megszorítások esetében tűnik a legreálisabb veszélynek, azt követően, hogy a kormány az áfa emeléséről döntött. A növekvő bizonytalanság nem hagyta érintetlenül a forint árfolyamát sem, amely a svájci frankkal és az euróval szemben is jelentősen gyengült.

Kapcsolódó cikkek:
Veszélyben az euró

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje