Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Brutális megszorítások Romániában
2010.07.02.
A brutális megszorító csomag áfaemeléssel pótolja a meghiúsult bércsökkentésből tervezett bevételt.

Az IMF ennek függvényében hozza meg döntését a soron következő 850 millió eurós hitel folyósításáról. A piacok kivárnak.

Mint emlékezetes, a korábban bejelentett intézkedések, mint a közszféra béreinek 25 százalékkal, a nyugdíjak 15 százalékkal történő csökkentése hatalmas tiltakozásokat váltott ki Romániában. A csomagot véleményezésre megküldték az alkotmánybíróságnak, amely a nyugdíjakra vonatkozó részt alkotmányellenesnek nyilvánította.

A román alkotmánybíróság ezen döntésének hatására a teljes közép-kelet-európai régió valamennyi devizája gyengülésbe kezdett, köztük a forint is. A döntés kétségessé tette az IMF által nyújtott 20 milliárd euró összegű hitelcsomag soron következő,850 millió eurós részletének folyósítását is.

A piacok és az IMF reakcióját látva, a kormány számára sürgetővé vált a megszorító intézkedések mielőbbi elfogadása és életbe léptetése, ezért sürgősségi kormányrendelettel emelte meg az áfa mértékét 19-ről 24 százalékra. Így a takarékossági csomag és az áfa emelés július elsejétől életbe léphetett.

Kapcsolódó cikkek:
Válságban is célország Románia
Mi vár Romániára az idén?
Mindenkivel baj van

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje