Legyen a kezdőlapom! 2020.11.28. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Az Európai Unió környezetvédelmi politikája
2010.08.27.
Az Európai Unió környezetvédelmi politikájának alapvető célkitűzése az erőforrások pazarló fogyasztásának csökkentése, a termelékenység és az energiahatékonyság növelése, illetve olyan nemzetközi érvényű intézkedések átültetése a gyakorlatba, amelyek kezelni képesek a regionális és világméretű környezeti problémákat.

Az Európai Közösség alapszerződése kimondja, hogy az EU a környezetvédelem terén közös politikával kíván hozzájárulni az életkörnyezet minőségének megőrzéséhez, védelméhez és javításához, illetve a természeti erőforrások gondos és ésszerű felhasználásához. A problémák utólagos kezelése és a károk felszámolása helyett a megelőzés kapja a fő hangsúlyt.
Az Európai Unió környezetvédelmi politikájának megvalósításáért felelős legfontosabb intézmények az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága, a Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsa, az Európai Beruházási Bank, az EU környezetvédelmi főbiztosa, illetve az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.
Jelenleg „Környezet 2010: A jövőnk a mi választásunk” elnevezéssel a Hatodik Környezetvédelmi Akcióprogram (KAP) végrehajtása folyik. Kiemelt területei az éghajlatváltozás, a természeti és biológiai sokféleségének megőrzése, a fenntartható erőforrás-használat és hulladékgazdálkodás, illetve a környezet- és egészségvédelem. A program a fenntartható fejlődés irányelvét követi, amely kimondja, hogy a további gazdasági és társadalmi fejlődés a környezet minőségétől, természeti erőforrásaitól, ezek racionális használatától és védelmétől függ.
Az Európai Bizottság Versenyképességi és Innovációs Keretprogramjával (CIP) az európai vállalkozások versenyképességét kívánja elősegíteni. A program részét képező Környezetvédelmi Technológiák Akciótervének keretében a 2008 és 2013 közötti időszakban közel 200 millió euróval kívánja az öko-innovációs projekteket támogatni. Mindemellett az európai vállalkozások részt vehetnek a fenntartható környezetvédelmet elősegítő LIFE+ programban is, melynek költségvetése 2,143 milliárd euró a 2007-2013 közötti időszakra.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje