Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
A magyarokkal nem lesz gond
2010.09.14.
Vannak még kockázatok, Görögországban lehetnek még problémák, remélhetőleg Magyarországon már nem lesznek - nyilatkozta a német pénzügyminiszter a BBC-nek.

Wolfgang Schäble szerint a költségvetési hiány csökkentése az alapja a fenntartható növekedésnek, így nem osztja azokat a véleményeket, melyek szerint a német megszorítások megfojtanák az unió növekedését. A német gazdaság második negyedéves növekedése nem csoda, de jobb a vártnál Schäble szerint, mert nem szabad megfeledkezni róla, hogy 2009-ben 4,7 százalékkal zsugorodott a német gazdaság.

A gazdaság növekedést támogatja a nagy, kis- és középvállalkozások megfelelő aránya és Németország jó úton jár a növekedés-barát hiánycsökkentő politikájával. A nagyon óvatos, kiegyensúlyozott hiánycsökkentés egyik módja a fenntartható fejlődésnek.

Arra a felvetésre, hogy a takarékossági program tovább lassíthatja a növekedés ütemét úgy reagált a pénzügyminiszter, hogy az elfogadott program nem takarékossági program. A növekedés ugyan kiugró volt, de jövőre is közel 2 százalékos gyarapodást vár. Véleménye szerint a gazdaság stabilan 1,5 és 2 százalék közötti növekedést fog produkálni. Az elfogadott program pedig megfelel az unió Stabilitási és Növekedési Paktumának, és a négy év alatt 80 milliárdot lefaragó program növekedés-barát, melyet a fenntartható fejlődés növekedés alapkövének szán a kormány.

Németország nem kíván Európa tanára lenni, minden országnak a saját kötelessége a stabilitási és növekedési paktum teljesítése, és az euró stabilitásának biztosítása. A német kormány pedig csak ezt teszi, és csak kérik partnereiket, hogy tegyék ugyanezt. A német állam üzenete csupán annyi, hogy a kiegyensúlyozott költségvetési politika nincs ellenünk. Ezzel egyet értett minden európai és Torontóban a G20-csúcstalálkozó résztvevői is, akik a deficit csökkentését fogadták el, mint a válságból kivezető stratégia.

Természetesen mindenkinek magának kell megválasztani a helyes utat a miniszter szerint, azonban ezek a lépések szükségesek, hisz a költségvetési hiány csökkentése előfeltétele a fenntartható fejlődésnek. A német stratégia megfelelő és akár követendő is lehet, hisz nem gátolja a gazdaság további növekedését.

Azok, akik a gazdaság növekedésének lassulásától tartanak Schäble elmondta, hogy a német példa bizonyítja, hogy ez nem helyt álló feltételezés. A belső kereslet, a fogyasztás és a beruházások egyaránt növekednek, mely mind ösztönzik a gazdaság növekedését. A német behozatal évtizedek óta a legmagasabb szintre emelkedett, tehát a kormány programja nem sérti a növekedést sem az országban sem Európában

Az uniós tagállamokkal kapcsolatban a pénzügyminiszter szerint, ha olyan súlyos helyzetbe kerülnek, mint Görögország, akkor nincs más alternatíva, mint a kiadások súlyos csökkentése, ami ugyan visszaveti a gazdaságot, de más megoldás nincs. Véleménye szerint az Egyesült Királyságban a brit kormány jó úton jár.

Nem várható az euróövezet növekedésének visszaesése abban az esetben, ha az összes tagállam követi a stabilitási paktum célkitűzéseit és annak megfelelő fenntartható költségvetési gazdálkodásra törekszik.

Vannak még kockázatok, Görögországban lehetnek még problémák, remélhetőleg Magyarországon már nem lesznek – mondta a miniszter. Azonban a tagállamoknak, ha magas az államháztartási hiányuk vállalniuk kell azok lefaragását, ami természetesen átmenetileg gazdasági hátrányt okoz. Erre a legjobb példa a Németországban elfogadott program, mely nem túl drámai de elkerülhetetlen, mivel óvatosnak kell maradni továbbra is, hisz a válság egyik fő oka az államháztartás magas hiánya volt az egész világban, Európában és Németországban is.

Forrás: BBC - Világgazdaság Online 

Kapcsolódó cikkek:
Az államcsőd szélén
Két helyezést javítottunk

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje