Legyen a kezdőlapom! 2020.11.26. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Az Unió szigora
2010.10.01.
Az Európai Unió szigorúbb büntetési rendszerrel próbálja megakadályozni, hogy tagállamai körében újabb adósságválság alakuljon ki.

Ennek érdekében szigorúbban bünteti megengedettnél nagyobb államadóssággal rendelkező országokat. Az Európai Bizottság tervei szerint azok a tagállamok, amelyeknél az államadósság meghaladja az éves GDP 60 százalékát, bruttó hazai termékük 0,2 százalékának megfelelő összeget lesznek kénytelen félretenni. A pénzből egy kamatot nem fizető alapot alakítanának ki, a "letét" pedig bírsággá alakulna, ha az adott tagállam nem követi az EU adósság csökkentésével kapcsolatos iránymutatását – számolt be az AP hírügynökség.

A tervezet szerint az Európai Bizottság döntene arról, mely tagállamok érdemelnek büntetést, a szankciót pedig akkor kerülhetik el a "bűnösök", ha ezt országok többsége szavazatával kéri. A rendszer tehát változhat a korábbi Stabilitási és Növekedési Paktumban foglaltakhoz képest, amely szerint a tagállamok rendelkeztek a szankcióval kapcsolatos teljes döntési jogkörrel. Az Európai Bizottság megfogalmazása szerint ezzel a módosítással a Paktum erőteljesebben támaszkodik majd a szabályokra, mint a tagállamok hozzáállására, a büntetés pedig természetes következménnyé válik a szabálysértő országok számára.

Magyarországon az államadósság a GDP 82,9 százalékát teszi ki az MNB szerint. „Az államháztartás nettó finanszírozási igénye – amely tartalmazza a központi bankkal szemben az újrabefektetett jövedelem elszámolását is - az előzetes adatok szerint 2010 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,8 százaléka volt (1282 milliárd forint).

Forrás: AP, Világgazdaság Online

Kapcsolódó cikkek:
Lesz újabb világválság?
Európa fél
Szétesik az eurozóna?
Ha felbomlik az EU
A magyarokkal nem lesz gond

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje