Legyen a kezdőlapom! 2020.12.06. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Nemzetközi válások - nemzetközi probléma
2010.12.31.
A családok széthullása nemcsak az érintett emberek számára jelent gondot, de nemzetközi jogi viszonylatban is felvet olyan kérdéseket, amelyek még nem teljesen megoldottak.

Minden egyes tagországban szigorú családjogi törvények irányítják a vagyonmegosztás, a gyermekelhelyezést és minden olyan tényezőt, amely egy válás kapcsán felmerül. Azonban mi a helyzet, ha olyan emberekről van szó, akiknek más az állampolgársága? Melyik ország családjogi törvényét veszik ekkor figyelembe? Ha egy Németországban élő házaspár egyik tagja francia, a másik pedig spanyol állampolgára, akkor három ország családjogi törvényei szerint vezényelhetik le a válást. Melyiket válasszák? Az Európai Parlament jogi szakbizottsága ezekre a kérdésekre keresi a választ.
A válások megnövekedett száma is egyre sürgetőbbé teszi az egységes jogi szabályozást, hiszen a legfrissebb adatok szerint évente 350.000 határon átnyúló házasság köttetik meg az Unióban és ennek majdnem a fele, mintegy 170.000 végződik válással.
2010 júniusában tizennégy tagállam közös szabályozást vezetett be arról, hogy melyik állam törvényeit vegyék figyelembe a nemzetközi házasságok felbomlása esetén. A jogszabály a nemzetközi elemmel bíró házasságok (különböző nemzetiségű, különböző országokban élő, vagy együtt, de az állampolgárságuk szerinti országtól távol élő házastársak) felbontásánál az alkalmazandó jog megválasztását szabályozza.
Ausztria, Belgium, Bulgária, Franciaország, Lettország, Luxemburg, Málta, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország fogadta el a nemzetközi házasságokra vonatkozó szabályozást.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje