Legyen a kezdőlapom! 2020.11.27. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Románia, mint célpiac
2011.02.15.
A 2010-es év végén örömmel állapíthatjuk meg, hogy a tavalyi - a nemzetközi gazdasági válság hatására sajnos természetesnek mondható - visszaesést követően a kétoldalú magyar-román kereskedelmi forgalom ismét növekedésnek indult.

Annak ellenére, hogy a román gazdaság 2010-es teljesítménye elmaradt a várakozásoktól és az előrejelzések szerint 2% körüli visszaeséssel zárja az évet, az áruszállítások mindkét irányba dinamikusan nőttek.
A szeptember végéig rendelkezésre álló statisztikai adatok szerint a Romániába irányuló magyar export értéke megközelítette a három milliárd eurót, ami több mint 20%-kal emelkedést mutat az előző év azonos időszakának teljesítményéhez viszonyítva, ugyanakkor kedvezőbb adat a magyar kivitel átlagos visszaesésénél.
A Romániából származó importunk még ennél is nagyobb ütemben, közel 30%-kal bővült, és meghaladta az egymilliárd eurót.
Nemcsak a szállítások volumene, de a magyar érdekeltségű cégek száma is örvendetesen emelkedett az év folyamán. A szeptember végi adatok szerint több mint 10.600 magyar tőkerészesedésű vegyes vállalat működött Romániában (ez csaknem 900-zal több az előző év azonos időszakához viszonyítva), melyek jegyzett tőkéjének értéke elérte a 660 millió eurót.

A válságból való lassú kilábalás időszakában fennmaradt a magyar cégek érdeklődése a román piaci lehetőségek iránt.
Az ITD Hungary közreműködésével idén is számos alkalom adódott a magyar cégek és termékeik, szolgáltatásaik bemutatkozására a különböző vásárok, kiállítások keretében. A magyar cégek bukaresti és vidéki vásárokon, rendezvényeken egyaránt képviseltették magukat.

A fővárosban rendezett kiállítások közül a Construct Expo építőipari kiállításon, az Indagra mezőgazdasági és élelmiszeripari vásár rendezvényein vettek részt magyar cégek. A vidéki programok közül kiemelendő az üzletember-találkozóval egybe kötött aradi Confort Construct építőipari kiállítás, valamint a sepsiszentgyörgyi Szent György Napok eseményei között kiemelt helyet elfoglaló kiállítás. Ugyancsak Sepsiszentgyörgyön, szeptemberben a Kovászna megyei befektetési lehetőségek megismerését szolgáló konferencia került megrendezésre.

Májusban a Magyar Joint Venture Szövetséggel közösen harmadik alkalommal rendeztünk tőkekihelyezési konferenciát Szovátán.

Az ősz folyamán jelentős - rendezvényenként több mint 30 céget jelentő - magyar vállalati megjelenés volt az aradi „Agromalim” mezőgazdasági kiállításon és a bukaresti TIB-en.

Az államközi kapcsolatok területén kiemelkedik az októberben, Bukarestben megtartott kétoldalú Kormányközi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság a két külgazdasági területet felügyelő államtitkár által vezetett, ötödik ülése, melyet megelőzően szakértői találkozókra is sor került az energetikai, a kis- és középvállalati együttműködés területén.

Novemberben, Békéscsabán a magyar-román kamarai tagozat szervezésében került sor az immár hagyományosnak mondható kétoldalú kereskedelmi és tőkekiviteli konferenciára és üzletember-találkozóra.

A jövő évi feladatok közül feltétlenül ki kell emelni, hogy az első félév folyamán Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét, ami román relációban is megkülönböztetett figyelmet jelent a kétoldalú kapcsolatainkban.

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége Kereskedelmi Irodájának munkatársai, valamint az ITD Hungary vidéki képviseletei nevében is valamennyi olvasónak és üzleti partnernek jó egészséget és további üzleti sikereket kívánok az új esztendőre.

 

 

Bogár Ferenc

gazdasági tanácsos

a Magyar Köztársaság Bukaresti Nagykövetsége Kereskedelmi Irodájának vezetője

 

A bukaresti iroda elérhetőségei:

Cím: Bucuresti, Str. Alexandru Philippide Nr. 12.

Telefon: +40-21/231-21-28

Fax: +40-21/231-01-06

E-mail: office@itdh.ro


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje