Legyen a kezdőlapom! 2020.12.05. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Románia még nem készült fel Schengenre
2011.01.19.
Románia és Bulgária még nem teljesítette teljes mértékben a schengeni csatlakozás feltételeit - nyilatkozta a közelmúltban Henri Paul, Franciaország bukaresti nagykövete.

Az Evenimentul Zilei bukaresti napilapnak adott interjúban a nagykövet hangsúlyozta országa álláspontját, amely szerint az említett két ország márciusi schengeni felvétele még túl korai lenne. Felhívta a figyelmet az igazságszolgáltatás és a biztonság területén még megoldatlan problémákra, amelyeket Párizs szerint együttesen kellene orvosolni.
Közös fellépésre van szükség, hogy Romániával és Bulgáriával együtt megtalálják azokat az utakat, amelyek elvezetnek e problémák megoldásához, hiszen ezek elkendőzése semmit sem használ - hangsúlyozta Henri Paul. A lap kérdésére válaszolva emlékeztetett: Franciaország nagyon sokat tett Románia európai uniós felvétele érdekében, így most nem vádolható azzal, hogy diszkriminálná ezt az országot. Utalt a két ország közötti, 130 évre visszatekintő "privilegizált" kapcsolatra. Úgy vélte, hogy Romániának is érdeke, ha jobb körülmények között csatlakozik a schengeni övezethez. Franciaország jó barátként hívja fel a figyelmet arra, hogy az ehhez szükséges feltételek még nem teljesültek - teszi hozzá a diplomata, aki úgy véli: a két ország viszonya ettől még nem került zsákutcába.

A lap utalt azokra a sajtóban napvilágot látott feltevésekre, amelyek szerint a francia magatartás összefüggésbe hozható esetleg azzal, hogy nem sikerült szerződést kötni Romániával a francia technológia eladásáról a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorainak megépítése számára. A nagykövet határozottan leszögezte: a francia álláspont hátterében nincs semmiféle retorziós vagy alkudozási szándék.

Forrás: fn.hu

 


Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje