Legyen a kezdőlapom! 2020.11.25. térítésmentes üzleti információs szolgáltatásunk
belépés
regisztráció
címlapa Feliciter kiadványaink külpiacok belföld sorokban ajánló háttér arhívum kereső puntea online
Az EU nem akar tárgyalni
2012.01.12.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai száma összesen öt írásban foglalkozik Magyarországgal. Címlapján „Az EU nem akar tárgyalni Orbánnal a gazdasági segítségről” címmel ír arról, hogy az EU kételkedik abban, hogy a legújabb magyar állami reformok megfelelnek-e az Unió előírásainak.

Különösen a jegybanktörvény miatt nem hajlandó az Unió a sürgősen szükséges gazdasági segítségről tárgyalni az Orbán-kormánnyal. A fő aggályok a lap szerint nem csak pénzügyi jellegűek, hanem a jogi környezetet érintik. A lap kiemeli, hogy az EU vezetői, közöttük a Bizottság elnöke, José Manuel Barroso legalább öt levélben kértek felvilágosítást a magyar reformok részleteiről, például az új alkotmányról.

A lap gazdasági rovatában Michaela Seiser kommentárja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével foglalkozik. Mint írja, az EU, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank joggal bírálja a magyar jegybanktörvényt, amelynek új szabályai veszélyeztetik annak függetlenségét. Orbán nyilvánvaló célja, hogy hozzáférjen a magyar jegybank 35 milliárd eurós devizatartalékához.

A lap egy másik kommentárja ugyanakkor azt húzza alá, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a Magyarországon kialakuló egypárti rendszer demokratikus választások eredményeképpen jött létre. A parlamenti kétharmad felhatalmazást kapott az alkotmányozásra. A többi pedig a felhatalmazottak önkorlátozásának kérdése, vagyis nem legalitási, hanem legitimitási probléma.

Forrás: Világgazdaság Online

Kapcsolódó cikkek:
Hazament az IMF
A kormány a devizatartalékra utazik
Engednünk kell!

Hozzászólások

Új hozzászólás

Regisztrált, bejelentkezett felhasználóink részére!

Bejelentkezés

Regisztráció
médiaajánlat | e-mail a szerkesztőnek | impresszum | adatvédelem | lap teteje